Forrige uke skrev VG om at 2100 fosterbarn i Norge står uten tilsynet de har krav på. Etter loven skal fosterbarn få tilsyn i hjemmet minst fire ganger årlig - i spesielle tilfeller kan det reduseres til minimum 2.

Nordland verst - Vesterålen bra

Tallene fra VG viste at Nordland er fylket hvor det står aller dårligst til. Her får bare rundt halvparten av fosterbarna det tilsynet de har krav på.

Situasjonen er langt bedre i Vesterålen, viser de lokale tallene. I 2016 var det 104 fosterbarn i vesterålskommunene (inkludert Lødingen). 90 av dem fikk tilsynet de hadde krav på. I fjor var det 107 fosterbarn, hvorav 91 fikk sine lovpålagte tilsyn. Det utgjør rundt 85 prosent.

På landsbasis er snittet 75 prosent. Vesterålen har altså gode tilsynstall, sammenligna med resten av Norge - og spesielt sammenligna med Nordland.

– Jeg er godt fornøyd med hvordan vi har organisert arbeidet med oppfølging av tilsynsførerne. Det er en ansatt i barneverntjenesten som har eget ansvar for det, og følger opp tilsynsførerne direkte. Jeg er helt sikker på at de gode tallene skyldes organiseringa. I tillegg til en egen person som rekrutterer og følger opp tilsynsførerne, prøver hun å rekruttere noen som har en form for relasjon til barnet – en fotballtrener, lærer eller lignende. Det syns jeg også vi har fått til godt, sier leder Kari Mortensen i Vesterålen barnevern.

Fosterbarn i kommunen pr 31.12.16Har fått tilsyn i hht lovkrav i 2016*Fosterbarn i kommunen pr. 31.12.17Har fått tilsyn i hht lovkrav i 2017*
Andøy22171913
5576
Hadsel20201919
Lødingen--65
Sortland40384136
Øksnes17101512
Sum Vesterålen1049010791

*for barn som har bodd mindre enn 1 år i fosterhjemmet ved årsskiftet er det rapportert om det «ligger an til å» oppfylle kravet. Kilde: Fylkesmannen i Nordland

Lovpålagt tilsyn

Målet med tilsynet, er å passe på at fosterbarna får den omsorgen de har rett på. I tillegg er det sentralt at de vet at det er noen de kan henvende seg til, om ikke alt er som det skal, noen som kommer innom og bryr seg om hvordan de har det.

I vesterålskommunene er det Hadsel og Bø som har vært best i klassen de siste to årene. I Sortland var det i fjor fem barn som ikke fikk tilsynet de hadde krav på, og i Andøy seks. Totalt var det 16 barn i regionen som ikke fikk sine lovpålagte tilsyn, en liten økning fra året før.

Selv om tilsynene er fordelt utover kommuner, er det barnevernet som har ansvaret for dem her. Vesterålskommunene har felles barneverntjeneste.

– For noen år sida ble det åpna for at kommunen skulle ha ansvaret, ikke nødvendigvis barnevernet. Hos oss er det fortsatt barnevernet som har ansvaret. Vi syns vi lykkes godt med det, sier Mortensen.

Sykemeldinger

Ifølge Mortensen er det en enkel forklaring der ikke tilsynsplikten er oppfylt - og hvorfor antallet som ikke får nok besøk, har økt:

– I 2017 har vi en økning i fosterbarn uten tilstrekkelig antall tilsyn. Årsaken er rett og slett at vi også opplever sykemelding hos tilsynsførerne. Når en tilsynsfører blir sykemeldt, prøver vi i det lengste å vente på at de blir friske og får gjennomført tilsynet. Når det ikke lykkes, er det en avveining om vi skal sende inn et fremmed menneske, som ikke kjenner barnet eller hjemmet, eller om vi skal vente med tilsynet og få et avvik. Det er vårt dilemma da, sier hun.

I Vesterålen er de som nevnt opptatt av å få en tilsynsfører barnet kjenner, og derfor kan de også konkludere med at det er bedre å vente enn å sende inn en person barnet ikke nødvendigvis har tillit til.