Denne uka ble det klart at Sortland kommune går med over 25,4 millioner i overskudd, sammenligna med budsjett, i fjor. Rådmannen i Sortland trekker fram økt skatteinngang, lavere pensjonsutgifter og renteutgifter og løpende styring som hovedgrunner.

– Tilrettelegger for nyskapning

– Dere har jo blitt beskyldt for dårlig økonomistyring, og å styre mot Robek, av andre partier. Vil du si at dette overskuddet beviser at styringa er god?

– For det første vil jeg si at vi ikke har sagt noe om at vi går mot Robek, det er det opposisjonen som gjør. Når det er sagt, så viser dette at vi har en styring på økonomien. Rådmannen har også sagt at det at man har større styring, nå kanskje gjør sitt for resultatet, sier Ap-gruppeleder Mona Sandvold.

Sandvold mener det at man får høyere skatteinngang, også delvis kan tillegges styringa av kommunen.

– Vi har stor aktivitet i Sortland. Det kommer også litt på bakgrunn av at man tilrettelegger for nyskapning i Sortland, og får flere og flere bedrifter som ønsker å etablere seg her, sier hun.

Kommunestyrerepesentant Mona Sandvold i Arbeiderpartiet. Foto: Gaute Bergsli

– Ap har gått hardt ut mot regjeringa, og beskyldt dem for å ta landet i helt feil retning. At man nå har flere selskaper og dermed høyere skatteinngang, tyder jo på at ting egentlig går ganske bra?

– Det kan man kanskje si. Jeg vet ikke om jeg har noen kommentar til det. Det å tilrettelegge for bedrifter, er viktig. Jeg mener Sortland har vært flinke der, sier Sandvold, som samtdig påpeker at regjeringa ikke har økt overføringene til kommunene, og at det er andre grunner til at økonomien i Sortland går i pluss, enn hjelp fra regjeringa.

Høyre: – Norge går bra

– Dere har tidligere sagt at nåværende posisjon i kommunen vanstyrer, og kjører kommunen økonomisk på dunken. Nå er resultatet fra i fjor 25 millioner i overskudd. Mener dere fremdeles at styringa er for dårlig?

At man ikke tar ned drifta, men i stedet skrur drifta opp, det er jo problematisk. Selv om man fikk et godt resultat for 2017. I økonomiplanen som er vedtatt, er det lagt opp til bruk av fond. Det mener jeg fortsatt ikke er god økonomistyring, sier Høyres gruppeleder Silvia Ovik Marhaug.

Silvia Ovik Marhaug (H, til venstre) mener årsresultatet for i fjor, ikke er et bevis på at økonomistyringa i Sortland er god. Foto: Arkivfoto

Partiet mener overskuddet nå langt på vei er en tilfeldighet, et «slumpetreff», som partiets Wessel-Olsen omtaler det. Dessuten påpeker Marhaug at mye må tilskrives andre ting enn kommunens drift.

Registrerer at rådmannen sier at blant annet lavere lønnsutgifter, lave pensjonsforpliktelser, gode renter er årsaker til at det går bra. Økt skatteinngang, der kan vi takke næringslivet vårt, som går godt. Men, så gjelder det budsjettene framover.Ordføreren selv har gått ut og sagt at man må ta ned drifta. Realiteten er at man drifter for høyt. At man er heldige med renter, eller har en regjering som sørger for at det går godt, eller økt skatteinngang – det kan jo snu, sier hun.

Hun understreker at hun ikke har sett det endelige årsregnskapet, som skal behandles av formannskapet i slutten av mars. At det ser ut til å bli et solid overskudd, er selvsagt positivt, mener hun. Marhaug mener også at det at flere av landets kommuner nå går med overskudd, viser at svartmalinga av dagens regjering ikke har rot i virkeligheten.

Så er det sånn at landet går godt. Høyre i regjering har styrka kommuneøkonomien hvert år. Den er bedre under denne regjeringa, enn under de rødgrønne. Det har heller aldri vært så få Robek-kommuner som det er nå. Samtidig vil det, som alltid, være nødvendig å gjøre lokale prioriteringer. Når landet går godt, kan det bidra til positive resultater, sier hun.