VOL har snakket med både Kystverket og Miljødirektoratet, men der er man ikke kjent med noe utslipp i nærheten av Andøya. De som har observert fuglene i havna på Andenes, har talt sju til åtte individer med olje i fjærdrakten.

Ved ett tilfelle skal en oljeskadet fugl ha blitt sittende igjen på bakken mens de andre fløy av gårde, noe som tyder på at fuglen er blitt avkreftet av oljesølet.

Oljen gjør at isolasjonen i fjærdrakten reduseres og at fuglen begynner å fryse.

Finnmark

Det har også kommet flere rapporter om oljeskadet fugl i Finnmark. NRK meldte tirsdag at det var observert et 20-talls oljeskadet sjøfugl i havna i Vardø.

Kystverket hadde onsdag fly oppe for å lete etter et eventuelt oljeflak i havet. Hos Kystverket får VOL opplyst at man ikke gjorde noen observasjoner.

– Lokalt utslipp

– Umiddelbart er det lite trolig at krykkjene i havna på Andenes har tatt turen fra Finnmarks-kysten. Det er større sannsynlighet for at det dreier seg om et lokalt utslipp, sier fuglekjenner Johnny Bakken.

– En oljeskadet fugl beveger seg sjeldent langt, sier han.

Avlives

Det er Kystverket som er ansvarlig myndighet når det oppdages forurensing, mens Miljødirektoratet har ansvar for sjøfugl som skades.

Fra 2015 er det bestemt at måser ikke skal fanges og vaskes, men heller avlives dersom man vurderer at fuglen ikke vil overleve oljeskaden.

Dersom man iverksetter tiltak, er det viltnemnda i kommunen som får oppdraget.

Ring informasjonsnummer

Kystverket og Dyrebeskyttelsen oppfordrer folk som observerer forurensing eller skadet fugl om å ringe 755 46 850 og melde fra.