Velforeninga i Risøyhamn er bekymret for økende antall elg på riksveien i Risøyhamn. Særlig med tanke på alle vinterturistene som ikke er klart over faren. De har observert både tunge og lette kjøretøy som bremser kraftig opp når elgen krysser veien.

– Det har gått bra til nå, men det har vært flere nestenulykker. De siste involvert var en bil med spanske turister, skriver leder Marit Kinn Arntsen i et brev til Statens vegvesen. Hun påpeker at det ikke er elgskilt noen steder i Andøy kommune.

– Montering av skilt ville være med på å varsle sjåfører at det kan være dyr på veien eller i nærheten av veien, heter det i brevet stilet til byggeleder Magne Berg i vegvesenet.

Kunne gjerne vært skilt

Viltforvalter Jostein Holmeng sier til Andøyposten at det gjerne kunne ha vært elgskilt i Risøyhamnområdet.

– Det går elg hele veien i Andøy. Lokalbefolkninga vet det jo, men det er turistene som er utfordringa, påpeker han. Holmeng har observert at vegvesenet har vært flinke til å klaske opp skilt ved mange påkjørsler.

Tre påkjørsler så langt

Holmeng påpeker at så langt i år har det vært relativt rolig hva elgpåkjørsler angår. Statistikken viser tre. En i Skjoldehamn, en i Forfjord og en på Kvalnes.

– Det er nok mer flaks enn lite elg, at det ikke har vært påkjørsler i Risøyhamnområdet. I forbindelse med elgtellinger har det stått 20 elger mellom Åse og Risøyhamn, sier han. Lite snø så langt i år gjør at elgen har holdt seg mest i marka, men kommer det snø, så er det lett at elgen kommer på veien igjen.

– Vi snakker om et utsatt område, så utspillet til Risøyhamn Vel får gjerne min støtte, sier han.

Tungtveiende støtte

Berg i vegvesenet har ennå ikke motatt brevet fra Risøyhamn Vel, men sier at dersom viltforvalter Holmeng anbefaler skilt, vil det veie tungt.

– Vi får mange henvendelser på elgproblematikk i Vesterålen. Noen skilt står permanent, mens andre flyttes i forhold til hvor mengden med elg beveger seg. I Andøy har vi tidligere satt opp elgvarsling midlertidig ved behov, sier han.