Endringer i energiloven gjør at kraftselskapene i Norge må omorganisere seg. Minimum må driften av strømnettet skilles ut fra energiselskapene i et eget selskap.

I forrige stortingsperiode vedtok Stortinget å innføre krav om et såkalt funksjonelt skille for energiselskapene i Norge. Det ville betydd at ingen i ledelsen hos et selskap som Andøy Energi AS kunne sitte i ledelsen for nettselskapet som skal opprettes. Det samme ville ha vært gjeldende for styremedlemmene i Andøy Energi AS.

Torsdag ble det klart at et flertall i Stortinget påfører regjeringen et nederlag i saken. Etter forslag fra Senterpartiet, går flertallet i Stortinget inn for at selskaper med mindre enn 30.000 abonnenter skal få fritak for kravet om funksjonelt skille. Det samme gjelder selskaper som drifter flere naturlige monopol i samme selskap.

– Mer ryddig prosess

– Dette gjør prosessen mer ryddigog vil gi billigere og mer effektiv drift av selskapet. Vi kan ha en ledelse innenfor selskapet og gjennomgående styrerepresentasjon. Vi kommer trolig til å etablere et konsern med flere datterselskaper. Nett må være eget selskap. I tillegg kommer produksjon, kraftsalg og internett, sier Johansen.

– Opp mot millionen

Han sier at man ikke har beregnet hva det ville koste for Andøy Energi AS å gjennomføre et funksjonelt skille.

– Det er gjort beregninger for andre selskaper som vist alt fra en halv million kroner til to millioner. Vi har ikke beregnet, men det ville trolig kostet mellom 500.000 og én million kroner, sier Johansen.

1. januar 2019

Han sier at arbeidet med omorganiseringen av selskapet fortsetter.

– Styret har hatt en runde på dette, og vi tar sikte på å bli ferdig i løpet av 2018 og at en ny organisering gjelder fra 1. januar 2019. De ansatte skal involveres i prosessen. Flere av dem vil bli ansatt i datterselskaper og vil dermed få ny arbeidsgiver, men alle rettigheter blir videreført, sier Johansen.