I senere tid har det ikke bare foregått en diskusjon om persongalleriet i Hurtigrutens Hus KF, men også hvor stor rolle politisk tilhørighet bør spille inn når kabalen for et foretaksstyre skal legges. Lokale politikere fra Høyre og Venstre er blant dem som etterlyser mer profesjonalitet og færre folkevalgte i styrene til offentlig eide selskaper.

– Situasjoner som ikke er bra

Nå har kommunestyrerepresentant Ketil Johnsen (Ap) sendt et brev til Jacob Normann Jacobsen, leder for Hadsel Ap, der han ber partiet ta en skikkelig diskusjon rundt temaet. Én av Johnsens mange hatter i hadselsamfunnet er vervet som styremedlem i Hadsel eiendom KF.

– Gjennom debatten i media, så ser jeg at det rettes søkelys på dette med profesjonalitet i styrene. Det er et viktig poeng, selv om det nok til enhver tid vil være mange politikere med bakgrunn fra ulike hold, som sikkert vil være godt kvalifisert til slike verv. Fra min side handler det mere om at man som politiker kommer opp i en del situasjoner hvor man «blir sittende på begge sider av bordet», skriver han til lederen sin.

Johnsen bruker seg selv som eksempel.

– Gjennom mitt styreverv i Hadsel Eiendom komme i noen sånne situasjoner. På den ene siden skal jeg eksempelvis vedta et kommunebudsjett med utbytte fra Hadsel eiendom. På den andre siden sitter jeg som styrerepresentant og ser at et utbytte ikke er bærekraftig for bedriften. Det vil også kunne være andre eksempler hvor man havner i situasjoner som ikke er bra, sier han.

SPØRRENDE: Jacob Normann Jacobsen, leder for Hadsel Ap, er skeptisk til begrepet «profesjonalitet i styrene». ARKIVFOTO

– Bør inn i partiprogrammet

Johnsen viser i brevet til hva han tidligere har sagt i interne diskusjoner i Hadsel Ap.

– Det er fra min side ikke noe nytt at jeg mener styrene må sammensettes annerledes enn i dag, men gjennom media ser jeg at også en rekke andre partier har meninger om dette. Det er i så måte også rett at vårt parti gjør seg opp noen meninger om teamet, sier han.

Kommunestyrerepresentanten har imidlertid ikke fryktelig hastverk.

– Når jeg tar opp dette, så er det med tanke på at man ved neste konstituering (i kommunestyret etter neste valg, red.anm.) kanskje burde ha hatt en diskusjon på dette, og kanskje burde partiet spilt inn dette til de som skal jobbe med neste partiprogram. Jeg ber om at du diskuterer dette med styret, og eventuelt spiller det videre til medlemsmøte for diskusjon, sier han.

– Profesjonalitet i styret?

Jacob Normann Jacobsen, leder for Hadsel Ap og adressat for brevet fra partifelle Johnsen, hadde ikke mottatt noe skriv da VA pratet med ham mandag.

– Men på generelt grunnlag kan jeg si at jeg ikke har noe imot en diskusjon rundt dette, sier han.

Tidligere Trollfjord-direktør Jacobsen har gjennom livet sittet i mang et styremøte både som daglig leder/direktør og styremedlem.

–Jeg har noen synspunkter rundt dette med hvem som velges til de kommunale foretakene. Aller først lurer jeg på hva som menes med «profesjonalitet i styrene». Hvem siktes det til da? Jeg har sittet i styrer med mange politikere opp gjennom. Selvsagt er det viktig å skille mellom hvilke hatter man har på for å unngå dobbeltroller. Rett kompetanse er viktig, men engasjement er også viktig for å kunne være et godt styremedlem, og mange som har dette engasjementet har vel også et politisk engasjement?, spør Jacobsen retorisk.