Det gode skreifisket fortsetter i Andøy. Tall fra Norges Råfisklaget viser at det per uke ni er landet 7.335 tonn med skrei. Det er 600 tonn mindre enn fjoråret. Per uke åtte var det landet 6.734 tonn. Det betyr at det i uke ni ble landet om lag 600 tonn skrei i Andøy. Det er langt etter uke åtte, da det ble levert 1.800 tonn. Flere og flere båter har fisket opp skreikvotene sine. På kaia utenfor Jangaard Export, Framnes leverer garnbåten «Bernt Steinar» tirsdag morgen.

På siste verset

– Stort sett alle er ferdig med kvotene sine. Det går på siste verset for oss også, sier Stig Strand. Han eier båten sammen med broren sin Inge-Bernt.

– Det er fortsatt like bra skreifiske, men det viser seg at det blir mer fisk når det er mørkt. Derfor drar vi ut om ettermiddagen og leverer om morgenen, sier han. Dagens fangst er på 10 tonn.

– Vi har ligget på mellom fem og ti tonn med skrei hver dag. 18-metringen har ei torskekvote på 129 tonn.

morgenleveranse: Fisker Bernt Strand på «Bernt-Steinar» leverer 10 tonn med skrei tirsdag morgen.

Kvinnelig fiskerlærling i siget

Bortenfor er Sisilie Skagen (24) i gang med skreileveranser på 10-metringen «Braken».

– Vi har akkurat kommet i gang med torskekvoten på denne båten etter vinterferien. Før den tid hadde vi fisket opp 90 tonn på «Karl Vilmar», forklarer hun. Faren Bjørn Skagen er leieskipper på 50 fotingen fra Finnmark.

– Det blir mer å fiske opp på «Karl Vilmar» etter hvert, så nå skal vi skynde oss å fiske opp kvoten på «Braken». Det er liten plass til fisken, så vi er ute og drar flere ganger om dagen. I dag blir det nok tre turer, sier hun. Med sjarken har de mulighet til å fiske 24 tonn torsk i åpen gruppe, i tillegg har Sisilie lærlingkvote på et par tonn. Fangsten denne morgenen er på 1500 kilo skrei. Ved siden av henne står søsteren Mathilde (18) som Andøyposten skrev om i august, da hun begynte som fisker under blåkveitefisket.

– Jeg har hatt svangerskapspermisjon, og begynte igjen i oktober. Det er utfordrende å få hverdagen til å gå i hop når jeg har tre barn, men det er dette jeg vil gjøre, så vi får det til, sier hun. I vinter har lillesøster Mathilde vekslet mellom å være fisker og barnevakt når det kniper. Sisilie sier at hun startet som fiske- og fangstlærling med faren som veileder i oktober.

– Jeg hadde uansett begynt som fisker, men det er en fordel å få papirene i orden. Håpet er å få rekrutteringskvote, og da er fagbrev et av kravene, sier hun. Faren har hatt døtrene med i fiskermiljøet siden de var små. Dermed var fiskeryrket et naturlig valg for Sisilie.

– Det er gode penger å tjene, og så liker jeg hardt arbeid. Pappa lar oss ikke slippe unna de harde takene ombord. Han er kjempestreng, og det er bra, smiler hun.

nedadgående: Flere og flere har fisket opp torskekvotene sine. Det gir seg utslag på ilandføringsstatistikken for uke ni.

Vil ta over sjarken etter faren

Sisilie satser på å ta over «Braken» etter faren. Den driftige jenta er også helsefagarbeider, og ansatt i 50 prosentstilling i miljøarbeidertjenesten i Andøy kommune.

– Jeg synes det er viktig å ha jobben som en sikkerhet i de periodene på året man ikke får fiske, sier hun.

Sværing på juksa

Bleik Fisk meldte tidligere om en stortorsk på 42,5 kilo. Før helga var det enda mer oppsiktsvekkende at Einar Bakland på sjarken «Mea» fikk en på 36.

– 36 kilo er stort for juksa. I motsetning til garnfangst, skal hver fisk dras inn for hånd, sier kaiformann Carl Martin Hatlestad. Også på Bleik er de fleste ferdig med torskekvotene, men fremmedbåter kommer stadig til for å gjøre ferdig sine kvoter.

ekstra: Stortorsk på 35 kilo dratt inn av Einar Bakland på juksabåten «Mea» på Bleik.