Øksnes ønsker å få tromsøpalmen bort fra Reinøya og Barkestad. Bø fikk penger fra fylkesmannen i fjor for å bekjempe palmen ved Vinjesjøen. Kommunen ønsker å fortsette arbeidet i år i et større område.

Bø har søkt om 80.000 kroner, Øksnes har søkt om 50.000 kroner.

Fylkesmannen i Nordland har ennå ikke bestemt hvilke kommuner som skal få penger, men det er rett rundt hjørnet.

Tromsøpalmen

Tromsøpalmen (Heracleum tromsoensis) kan bli tre meter høy og leve i 50 år. Den sprer seg godt, og fører til at andre plantevekster blir utkonkurrert.

I artsdatabanken er planten definert som en fremmedart med høy risiko. Derfor gis det tilskudd til å fjerne planten. Planten finnes naturlig i Lilleasia og i deler av Midtøsten (Iran og Irak). Status som fremmedart med høy risiko tilsier at den er «svartlistet». Tromsøpalmen er vanlig i Nord-Norge og Nord-Trøndelag, men finnes også i Oslo, Øst- og Vestfold.

800.000 kroner

Fylkesmannen har i år 800.000 kroner til å bekjempe uønskede fremmedarter. Bø og Øksnes er de to kommunene i Vesterålen som aktivt søker om penger.

– Tidligere har vi ofte gitt penger til Statens vegvesen for å bekjempe fremmedarter langs riks- og fylkesveier, men i fjor gikk vi for første gang ut og åpnet for søknader fra kommunene. Ni kommuner i Nordland har søkt om midler i år, beretter seniorrådgiver Espen O. Henriksen i Fylkesmannens miljøvernavdeling.

Ikke bestemt

Det er ennå ikke bestemt hvem som får penger fra Fylkesmannen i Nordland.

Øksnes sendte inn sin søknad betydelig etter at søknadsfristen var gått ut, men kommunen hadde varslet Fylkesmannen om at søknaden var på vei.