Vinteren 2015-2016 så framtida mørk ut for naturbrukslinja på Kleiva: naturbrukslinja, det som virkelig opprettholdt tradisjonen fra landbruksskolen, var truet med nedleggelse, sammen med gårdsbruket på skolen.

Fylkesrådet oppga da sviktende søkertall som en av grunnene. I 2011 var det kun 16 elever som søkte på linja.

Massiv snuoperasjon

«Tilbudene har over flere år slitt med lave søkertall. Rekrutteringsgrunnlaget fra Vg1 naturbruk til de øvrige Vg2-tilbudene ved skolen er ikke optimal. Det er store utfordringer med å fylle de to landbruksfaglige Vg2-tilbudene skolen har, Vg2 heste- og hovslagerfaget og Vg2 landbruk og gartnernæring,» skrev fylkesrådet i innstillinga fra den gang.

Da startet en voldsom snuoperasjon på Kleiva. Søkertallet skulle dobles, fra rundt 15 til minst 30, og det skulles kuttes to millioner i driften av gårdsbruket. I tillegg ble hest- og hovslagerlinja andreåret lagt ned, mens akvakultur ble opprettet.

– Fylkestinget ga oss to år på å gjennomføre omstillingsprosessen for skolen. Søkertallet som blir klart nå i mars er dermed svært spennende å se nærmere på, men tallet til neste år blir enda mer spennende, sa Sortland-rektor Rune Lødemel til VOL i februar 2016.

Har lyktes

Tallenes tale tyder på at skolen har lyktes med å snu den negative trenden.

I fjor søkte 50 elever på linja - 39 med rett til plass. Også i år er det 39 elever med rett til plass som har søkt, i tillegg har 9 elever uten rett søkt.

– For natubruk er det en veldig positiv utvikling. Dette er vel det høyeste vi har hatt noen gang. Det er på nivå med fjoråret. Det er veldig hyggelig, og positivt, sier Lødemel. Han sier at det også kan ende med flere elever - fordi Sør-Troms ikke har et naturbrukstilbud, kan elever derfra ha rett til å begynne i Vesterålen. Det vises i så fall ikke på Nordland fylkeskommunes tall.

Han er også glad for at søkinga til den nye Fiske og fangst-linja på avdelinga i Øksnes, er relativt god.

– Det er positivt med gode søkertall til Fiske og fangst i Øksnes, det var vi spent på. Det blir antagelig full klasse, sier Lødemel. 10 elever med rett til plass har søkt, i tillegg har fire uten søkt.

Lødemel kobler også søkertallene på Restaurant- og matfag, vg1, til dette. Vg2 matfag ble vedtatt nedlagt av fylkestinget før jul, men det ser ikke ut til å legge demper på søkertallene til førsteåret. 19 elever med rett har søkt, tre uten.

– Det er kjempemange  som har søkt restaurant- og matfag. Det er også artig å se. Jeg tror det henger sammen med mulighetene til å gå over på Fisk og fangst på vg2, jeg tipper det er noe av forklaringa, sier han.