Til neste år har kun ni elever med rett til plass søkt byggfag i Sortland. For KEM-linja (Klima-, energi- og miljøteknikklinja) er tallene lavere: kun seks med rett har søkt. (To uten rett har søkt på byggfag, tre på KEM.)

– Når det gjelder byggfag, er det lavt sammenligna med det det burde ha vært. Det skyldes i stor grad at det går få elever i førsteklasse i år. Vi har et par og tjue som går ut av førsteåret, og de fordeler seg på tilbudene våre. Noen søker seg til andre tilbud. Ut i fra det lave elevtallet på vg1, er det ikke helt uventa at det kom til å bli sånn. Og ettersom tilbudet hos oss skal avvikles året etter, har nok det noe å si, tror rektor Rune Lødemel.

Håper å redde KEM

– Vi håper vi klarer å komme i gang med KEM. Vi opererer egentlig med en minimumsgrense for antall elever, og KEM er med disse søkertallene under den grensa. Vi jobber med å få det til, sier han.

– Tror du det har noe med at faget blir nedlagt fra 2019, å gjøre?

– Det er vanskelig å tolke. Vi veit at det er få elever på vg1 i år, sammenligna med det det normalt har vært. Nå kommer det også en endring på strukturene i 2020, hvor antakelig KEM og rørfagene blir eget program, så… men vi skulle gjerne sett bedre tall, sier han.

Plasstillitsvalgt Christine Meisterlin, tror nedleggingstrusselen definitivt har noe å si.

– Det jeg sa til politikerne da jeg var på fylkestinget, er at vi nok vil se det samme som da det var snakk om at Kleiva skulle legges ned. De mista søkere mens debatten gikk. I fjor søkte elever på bygg, og så må de søke på nytt, for nå skal det ikke være noe vg2 her. Debatten har gjort at søkere er usikre, tror hun.

– Man ser det forsvinner søkere når det er snakk om nedlegging.

Ellers har også Meisterlin håp om å få beholde KEM, og å få en klasse opp og gå til høsten. Det går for eksempel an å gjøre slik at elevene på vg2 byggteknikk og vg2 KEM har alle fellesfag - norsk, matte, gym - sammen, det er gjort tidligere, ifølge henne.

– Velger bort bygg

Meisterlin og de ansatte ved byggfagavdelinga har fått gjennomført en undersøkelse blant potensielle elever. Den viser at flere velger bort byggfag, ifølge Meisterlin.

– På svarene til spørreundersøkelsen vi sendte ut, så vi at mange hadde tenkt til å gå byggfag, men hadde ombestemt seg og søkt på noe annet, sier hun.

Søkertallene til bygg- og anleggsteknikk vg1 på Melbu er heller ikke oppløftende - kun 14 med rett til plass har søkt linja, 8 stykker uten ungdomsrett. Selv om Melbu og Sortland har vært uenige om hvor byggteknikk vg2 skal ligge, blir ikke Meisterlin glad av å se at søkerne ikke akkurat strømmer til nabokommunens skole.

–14 elever på Melbu – det er for lite til at man kan ha to andreårslinjer. Det er en økning for førsteåret, men for regionens del, burde flere søkt vg1 for å få det til å gå opp, når vi mister vår linje fra neste år. Vi sitter ikke og gnir oss i hendene og er skadefro på grunn av få søkere, det blir mangelvare i regionen på folk med disse fagfeltene. Det er trist for alle, sier hun.