– Jeg har hatt flere telefoner bare i dag. Dessverre har vi ikke kapasitet til å hjelpe alle siden vi har flere andre rørleggeroppdrag, sier daglig leder Geir Olsen ved Kristian G. Olsen på Melbu.

Forsvinner ikke

Olsen forteller utfordringen med frosne vannrør ikke forsvinner selv om mildværet kan være på vei.

–  Når det slår om til mildvær etter en kuldeperiode, går telen lenger ned. Da blir det frost i rørene slik at vannet fryser. Frosne vannrør kommer til å være et problem i to uker til, tror den daglige lederen.

Han presiserer at årets vinter har vært ekstrem.

– Så ille, med så lite snø og mye kulde over tid, er veldig spesielt. Jeg tror ikke at det blir slike forhold igjen til neste år, sier Geir Olsen.

Ett par oppdrag per dag

Hektisk har de også hatt det hos rørleggerfirmaet Jan Ellingsen på Andenes.

– Vi har nettopp kommet inn fra ett oppdrag der vi tina vann. Nå har vi minst ett par oppdrag per dag. Det er ikke så mange som tidligere i vinter, men det er ikke tvil om at frosne rør fortsatt er en utfordring for enkelte, sier daglig leder Morten Ellingsen og legger til at rørleggerfirmaet har oppdrag hos privatpersoner, bedrifter og turisthytter.

Selv om mildværet nå har kommet og kanskje sågar blir værende en stund, er ikke det ensbetydende med at vannrørene slutter å fryse.

– Når det er mildvær, går telen lenger ned i bakken slik at frosten slår lenger ned. Det betyr at rør fortsatt kommer til å fryse en stund til, sier han.

Lang tinetid

Noen steder er det også svært vanskelig å komme til i forbindelse med at rørene har frosset.

– Enkelte steder er det vanskelig å komme til slik at vi må slå opp kjellergulvet, eller borre oss gjennom veggen til naboen og låne strøm der. Vannrør som fryser nå kan ta lang tid å tine opp, kanskje helt til juni, sier han.

Ellingsen ber folk være forsiktig i tiden fremover og kommer med følgende råd om hva man kan gjøre for å unngå at vannet fryser fast.

– Sørg for at det renner noe vann i en kjeller eller et annet sted i huset. Det kan være sisternen på toalettet, eller noe annet. Det viktigste er at det forekommer vannsirkulasjon. Putt gjerne en slange i en sluk på en sikker plass, slik at det blir litt sik. Mer skal ikke til. Å tette igjen hull i ventiler i veggen, er også lurt å gjøre, forklarer Ellingsen og legger til at frosne vannrør kan bli en svært kostbar affære for dem som blir rammet.

80.000 kroner

For ett par uker sendte Gjensidige Forsikring ut en pressemelding om at skadene i forbindelse med frosne rør, fordeler seg likt på boliger, hytter og næringsbygg. De fleste skadene ligger mellom 40.000 og 80.000 kroner.

– Hvis du oppdager vannet har frosset i rør, toaletter eller annet, gjelder det å tine varsomt. Heller du på kokende vann kan du være trygg på at porselenet sprekker. Hvis rør er sprukket må du stenge vanntilførselen inntil skaden er reparert, sier kommunikasjonsdirektør i Gjensidige, Pål Rune Eklo i pressemeldingen.

Olsen på Melbu oppfordrer også folk til å la vannet renne, i moderate mengder.

– La vannet renne, også på natta. Det er viktig å ta sine forholdsregler, for utfordringen med frosne vannrør kommer ikke til å gi seg med det aller første, slår han fast.

Verre enn før

At vannrør fortsatt kommer til å fryse i tiden som kommer, er daglig leder ved rørlegger Jonny Valle, på Sortland, enig i.

– Dette kan godt vedvare en måned til. Så lenge vi har den kulda vi har hatt, så kommer rør fortsatt til å fryse. Selv om vi har mildvær på dagen, så synker temperaturene på kvelden og natta, sier han.

Når vi spør hvor mye tid Valle og hans timanns store stab bruker på frosne rør om dagen, svarer han at de bruker nesten all tiden på å reise rundt i regionen for å bistå.

– Vi har fortsatt fem-seks telefoner i snitt per dag om frosne vannrør. Vi har oppdrag i Sortland, Hadsel og Bø og bruker nesten all tid og mannskap på det. Situasjonen er faktisk nesten verre nå enn den har vært tidligere i vinter. Jeg har snakket med en rekke håndverkere, graveentreprenører og andre, som forteller at de har masse folk i sving. Det er rett og slett alle mann til lukene. Enkelte grossister sier at de ikke har opplevd maken, slår Valle fast.