Det var en gang et forsvar som hadde mange boliger på Andenes. Opp gjennom årene har Forsvaret solgt unna det meste av boligene. Det siste man solgte var åtte boliger i Hilmar Hansens vei på Andenes. De ble kjøpt av Andøy kommune for 7,79 millioner kroner.

Nå har Forsvaret for få boliger. Derfor må man leie inn 30 boenheter fram til 2022/2023.

2,2 millioner årlig

Andreas Haugseth i Forsvarsbygg opplyser at man har inngått en leieavtale med Andrikken Eiendom AS.

– Forsvaret betaler i dag årlig leie på 2.206.705,87 kroner for leie av 30 kvarter fordelt på Hotell Viking og Grønnbuene, skriver Haugseth i en post til VOL.

LEIER Her leier Forsvaret boligkvarter til befal. Avtalen koster 2,2 millioner kroner per år og kan løpe helt til ut 2023. Foto: Jørn Aune

Dersom avtalen forlenges fram til ut 2023, utgjør det 13,2 millioner kroner. Da er ikke kostnadene for 2017 tatt med. Totalsummen er dermed trolig godt over 14 millioner kroner dersom avtalen løper til ut 2023.

Fikk nei til boligrigg

Luftforsvaret er imidlertid ikke helt fornøyd med å leie inn boligkvarter til befalet. Forsvarsdepartementet har imidlertid sagt nei til å opprette en boligrigg på Andenes.

– Luftforsvarsstaben (LST) skrev brev til Forsvarsstaben (FST) datert 20. februar 2017 med anbefaling og behovsbeskrivelse om anskaffelse av boligrigg for 30 pax som dekker behovet for tilfredsstillende innkvartering av befal frem til flystasjonen legges ned. Forsvarsdepartementet (FD) har foreløpig ikke godkjent Luftforsvarets anbefaling om anskaffelse av boligrigg. Derfor fremmer LST behovet for å videreføre dagens innleieavtale for å dekke behovet for tilfredsstillende kvarter, heter det i et brev til forsvarsstaben fra oberst Jo Inge Aambakk, som er sjef LST Virksomhetsstyringsavdelingen.

Det står videre at personell i kategori 1 har krav på boligkvarter med eget sanitærrom. Dette kravet gjelder fra 1. september 2015.

Forlenges?

Foreløpig har man en leieavtale fram til 1. august 2018. Den vil nå Luftforsvarsstaben forlenge.

– LST anmoder FST å gi FB i oppdrag å videreføre gjeldende avtale om innleie av 30 kvarter frem til flystasjonen legges ned, eller frem til en annen løsning blir godkjent og implementert, heter det i brevet.