Regjeringen har ønsket å gjøre det mulig å frata statsborgerskapet til personer både på grunn av straffbare forhold, og dersom politiet mener personer utgjør en trussel mot nasjonale interesser. Et flertall på Stortinget sa ja til å ta fra statsborgerskapet til personer som en del av straffen i straffesaker, men sa nei til at politiet skulle kunne gjøre det uten dom.

Hard retorikk

Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp og medlem av Kommunalkomiteen på Stortinget, var raskt ut med hard kritikk av Arbeiderpartiet.

Flertallet, med Ap i spissen, ønsker ikke at det skal være mulig å frata antatte terrorister statsborgerskapet. De synes åpenbart at terroristenes interesser er viktigere enn nasjonens sikkerhet, sa Helgheim, ifølge NRK.

Lavmål av Frp, svarte Arbeiderpartiet:

– Det handler om hvilken rettssikkerhet vi skal ha. Å miste statsborgerskapet er en straff og skal oppleves som straff, sa Stein Erik Lauvås, medlem av Kommunalkomiteen for Arbeiderpartiet.

Kort tid etterpå ble det full fyr i debatten etter at justisminister Sylvi Listhaug skrev på Facebook. På et bilde av noen soldater, skrev hun: Ap mener terroristenes rettigheter er viktigere enn nasjonens sikkerhet.

Hun fikk raskt svar.

Det er en grov anklage rettet mot Arbeiderpartiet om at vi skal være mer opptatt av rettighetene til terrorister enn nasjonens sikkerhet. At det kommer fra landets justisminister, mener jeg er trist og et veldig lavt nivå, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

En rekke kommentatorer har senere kritisert Listhaug. De siste dagene har statsminister Erna Solberg også blitt kraftig kritisert fordi at hun ikke har tatt et oppgjør med sin egen justisminister.

Vesterålen

I Vesterålen får Listhaug sterk støtte både for lovforslaget og flere gir henne støtte også for den omstridte Facebook-oppdateringen.

– Jeg tenker at det hun gjør er veldig riktig. Det er på sin plass. Hun skal sørge for at landet, og folket som bor i landet, blir beskyttet på en god måte. Jeg synes det tar for lang tid å la domstolene avgjøre slik saker, sier leder av Øksnes Frp, og gruppeleder i kommunestyret, Ken-Ivan Reinholdtsen.

Han synes ikke det er grunnlag for kritikken mot Listhaug, og han mener at Arbeiderpartiet burde skjønne alvoret.

– Vi ser hva som skjer rundt oss, og da synes jeg det er grunn til å gjøre tiltak for at ikke vi også skal bli rammet. Det er det justisministeren gjør med sine lovforslag, sier Reinholdtsen.

Frps gruppeleder Dagfinn Olsen (til venstre) gir full støtte til Sylvi Listhaug. Foto: Nordland fylkesting

Fremskrittspartiets gruppeleder på fylkestinget, Dagfinn Olsen fra Lødingen, gir også full støtte til Listhaug.

– Jeg tenker et det er helt rett at Sylvia Listhaug «setter skapet på plass», sier Olsen. Han støtter både lovforslaget og måten Listhaug går ut mot Arbeiderpartiet på Facebook. Han synes det er bra «at noen tør billedegjøre saken».

Listhaug har fått mye kritikk. Mange har pekt på at den omstridte Facebook-oppdateringen kom samme dag som det var premiere på Utøya-filmen. Dagfinn Olsen mener at Listhaug ikke hadde det i tankene da hun skrev oppdateringen.

Formen

Atle Olsen, gruppeleder for Frp i kommunestyret i Bø, er enig med Listhaug i sak, men ikke helt enig i uttrykksformen.

– Jeg er enig med henne. Det er laget «storm i et vannglass», hevder Olsen, som likevel mener Listhaug kunne uttrykt seg mer skjønnsomt.

– Jeg kunne tenkt meg til at hun fjernet dette med terrorisme. Det er ikke det Arbeiderpartiet har ment, men jeg synes likevel det blir for dumt å krype for Arbeiderpartiet bare fordi de ikke liker ett ord, sier Olsen.

Atle Vidar Olsen (Frp) er enig med Listhaug i sak, men liker ikke at hun bruker ordet terrorisme knyttet til manglende støtte for lovforslaget. Foto: Svein Harald Hansen

Støtte

Olsen får støtte fra Ronny Gabrielsen. Han er gruppeleder for Frp i kommunestyret i Hadsel.

– Jeg skjønner ikke kritikken. Jeg har sett at Arbeiderpartiet blander inn Utøya. Det har ingenting med saken å gjøre, mener Gabrielsen.

Han mener domstolsbehandling er for tidkrevende, og vil at politiet skal kunne ta fra pass- og statsborgerskap til eksempelvis hjemvendte IS-krigere.

– Du er enig i lovforslaget, men er du enig i Listhaugs Facebook-oppdatering?

– Jeg er enig i lovforslaget, muligens kunne det vært sagt på en annen måte i forhold til Arbeiderpartiet. Jeg vet ikke om jeg ville vært så kvass, sier Gabrielsen.

Hadsel FrP delte Sylvi Listhaugs statusoppdatering på sin Facebook-side.

ENIG: Ronny Gabrielsen støtter Listhaugs lovforslag, men synes hun uttrykker seg litt for kvasst på Facebook.

Støtter ikke

Halvar Rønneberg har vært medlem av kommunestyret i Andøy i en mannsalder. Han er enig i lovforslaget, men uenig i måten Listhaug uttrykker seg på Facebook.

– Jeg ville formulert meg litt annerledes, og ordene falt på feil tidspunkt. Arbeiderpartiet støtter ikke terrorisme. Det er ikke mulig å si det, og det gjør heller ikke Kristelig Folkeparti eller andre partier, sier Rønneberg.

Halvar Rønneberg er helt enig med Listhaug i sak, men han sier at hverken KrF, Arbeiderpartiet eller andre parti støtter terrorisme fordi de stemte ned regjeringens forslag. Foto: Tony Gulla Sivertsen

Asbjørn Tingvoll, gruppeleder for Fremskrittspartiet i kommunestyret i Sortland, er på linje med Rønneberg. Han er enig med Listhaug i sak, men uenig i måten hun uttrykker seg på i sosiale medier.

– Jeg er fullstendig enige med henne i at IS-krigere som kommer tilbake til Norge både bør miste pass og statsborgerskapet. Skal vi overlate disse avgjørelsene til domstolene, kommer det til å gå måneder og år. Se på Mulla Krekar-saken, oppfordrer Tingvoll.

Han mener likevel at justisministeren burde uttrykt seg litt annerledes.

– Saken er grei og vi støtter henne, men sammenligningen (hun ga på Facebook) kan vi diskutere om var klok. Hun spisset det litt for mye, mener Tingvoll.

Reagerer

Reaksjonene rundt omkring i landet har vært mange og harde.

Siv Dagny Aasvik, Ap-ordfører i Hadsel, sa i dag til Vesteraalens Avis at Listhaugs retorikk er skremmende.

– Dette er retorikk vi ser i høyreekstreme kretser og minner om retorikken som ble brukt i Europa på 1930-tallet.

Hun forklarer dette standpunktet med å vise til at «enkelte politiske retninger påstod at ikke alle ønsket å beskytte landet mot angrep utenfra» før krigsutbruddet.

Lederen av Hadsel Høyre, Lena Arntzen, sier til VA at justisministeren med fordel kunne nyansert seg.

– Aps standpunkt ble dratt ut av kontekst, konstaterer hun.