Lill Sørensen er kommunalsjef for skole, barnehage, kultur og flyktningetjenesten i Øksnes kommune. Hun var tilstede for å orientere politikerne i formannskapet i Øksnes om flyttingen av elevene ved 1.-4.-trinn fra Sommarøy til Myre skole. Flyttinga skal skje 4. april.

– Situasjonen nå skyldes bemanning. Det har vært vanskelig å ha nok folk på jobb. Vi har samarbeida med Myre skole om vikarer og lignende, men det har ikke vært nok. Bemanningssituasjonen har pågått over lengre tid, det har vært sånn nå på nyåret, sier hun om årsaken til at elevene flyttes over. Blant annet har rektor ved skolen vært sykemeldt.

Politikerne på formannskapsmøtet avviste at elevene blir flytta i april som et innsparingstiltak.

– Faktisk koster det kommunen mer å flytte over elevene til Myre nå, enn å ha dem på Sommarøy. Men vi må gjøre det som er best for elevene, sa Johnny Rinde Johansen (H) under møtet.

Kan vare til sommeren

– Det kan jo være bemanningssituasjonen vil endre seg fram mot påske? Vil elevene eventuelt flyttes tilbake til Sommarøy, eller flyttinga kanselleres?

– Ja, men vi har sagt at vi ikke vet hvordan det blir etter påske, vi må avgjøre saken nå. Elevenes beste er det viktigste. Vi kan ikke vente og se til etter påske, hvordan ting er da. Hvis det beste for elevene er at de blir værende på Myre, når de først er flytta, kan de få være i fred der.

Både administrasjonen og politikerne understreket onsdag at dette er et midlertidig tiltak.

– Dere er veldig opptatt av å få fram at dette er en midlertidig situasjon. Men når elevene flyttes to måneder før skoleåret er slutt, virker det jo sannsynlig at de vil bli på Myre ut året?

– Det er vel en sannsynlighet for at midlertidigheten varer til sommeren. Men det er ikke en permanent endring av skolestruktur. Da må vi gjennom helt andre prosesser, blant annet ta det gjennom kommunestyret, og de formalitetene har vi ikke tid til nå. Vi må få gjort noe raskt, sier Sørensen.

Hele Sommarøy skole er nemlig vedtatt nedlagt, og elevene flytta til Myre, fra høsten av. Skal dette forskutteres, og skoletrinn formelt sett legges ned før den tid, må vedtaket gå gjennom de rette organer. Da ville trolig ikke vedtaket blitt klart før sommeren, og det ville vært uholdbart for elevene, mener Sørensen.

Blir endringer på Myre

Flyttinga av elever alt nå, betyr at det vil skje endringer på Myre - for eksempel endringer i etablerte klasser.

– Det vil skje endringer også på Myre skole som en følge av dette, noen av klassene vil bli delt for å få elevene fra Sommarøy inn på en skikkelig måte, sier Sørensen.

Mandag kveld la Myre skole ut en redegjørelse på sine nettsider, der de også informerte om konkrete planer for hva de ville gjøre på skolen. Det er blant annet snakk om å samle så mye som 27 elever i én klasse, og å flytte en klasse ut av skolebygget og inn på musikkrommet (sjuendeklasse, siden de uansett er ferdige på skolen til sommeren). De skriver også at flere av endringene uansett var planlagt iverksatt i høst.

Dette dokumentet ble onsdag ettermiddag fjernet fra skolens nettsider.