Området ligger ved innkjøringen til Myre sentrum. Norsk Ornitologisk Forening (NOF) er kritiske til planene, og Fylkesmannen i Nordland slår fast at det må lages en konsekvensutredning. Først og fremst av hensyn til en fugl, men også på grunn av en utbygging av myr fører til store utslipp av klimagasser.

Naturverdier

Norsk Ornitologisk Forening krever at planene stanses. Dersom kommunen ikke er enige i dette, ønsker foreningen konsekvensutredning.

– Dersom kommunen går videre med reguleringsarbeidet må det stilles krav til konsekvensutredning, der man har fokus på begrensinger og alternative arealdisponeringer. Området må tas ut neste gang kommunens arealplan revideres. Industri og utbygging må kunne skje på areal med langt mindre naturverdier, areal som også Øksnes kommune innehar, mener foreningen.

Tilstøtende

Foreningen peker på at det 56 dekar store området er et våtmarksområde med rødlistede arter som storspove og sivspurv, som hekker i områder sammen med andre våtmarksarter som enkeltbekkasin. Sandsvaler bruker området til næringssøk og hekker i nærheten. Den arten som virkelig gir grunn til bekymring er observasjoner av svarthalespove, som er en prioritert art. Svarthalespoven bruker Langryggvatnet, som ligger nært det området kommunen ønsker å åpne opp for «plasskrevende handel».

– Myra nord for Langryggvatnet må sies å ligge i lokalitetens influensområde. Myra representer en gunstig hekkebiotop for arten. Forringing av lokaliteten må derfor sees på som særdeles uheldig selv om svarthalespoven ikke er sett her de siste årene. Vi tar det som en selvfølge at Øksnes kommune har en aktiv dialog med Fylkesmannen i Nordland om planene dersom ikke kommunen selv tar forvaltningsansvaret på alvor og starter reguleringen av et annet område, skriver foreningen.

Foreningen forklarer hvorfor de ønsker å beskytte svarthalespoven:

–  Svarthalespove er sterkt truet i Norge, og står også på Verdens Naturvernunions globale rødliste som nær truet. En rapport fra NOF konkluderte i 2017 med at vi kun har 4-6 par med hekkende svarthalespove underarten islandica i Norge. Det er derfor viktig å bevare områder der arten hekker, eller har hekket (gunstige areal). Dessuten har arten faktisk beskyttet av en egen forskrift. Denne er klinkende klar:

– Vi viser i denne sammenhengen til forskrift om svarthalespove som prioritert art, der det går fram at drening av våtmark og nydyrking er forbudt i det økologiske funksjonsområdet til arten, påpeker Fylkesmannen i Nordland.

Det kan bli problematisk å bygge ut dette området på Myre.

Konsekvensutredes

Han er enig med Norsk Ornitologisk Forening når det gjelder utredningskravet.  Fylkesmannen slår fast at «det vil være nødvendig med konsekvensutredning» for å gjennomføre den reguleringsplanen som er foreslått. Fylkesmannen mener at vilkårene for «automatisk utredningsplikt» er til stede, og fordi en slik utbygging kan få vesentlige klima- og miljøkonsekvenser.

Fylkesmannen vil at Øksnes kommune skal se seg om etter andre områder i forbindelse med kommuneplanens arealdel. Det er et arbeid Øksnes kommune bør prioritere.

– Lokalisering av store områder til utbyggingsformål bør skje som del av arbeidet med kommuneplanens arealdel, der alternative lokaliseringer kan utredes som grunnlag for riktig valg av alternativ i henhold til naturmangfoldloven. Øksnes kommune bør derfor prioritere arbeidet med kommuneplanens arealdel som grunnlag for vurdering av planer om eventuell videre utbygging her, mener fylkesmannen.

Dersom kommunen velger å gå videre med dagens planer, må det lages en ny vurdering i forholdet til kravene om konsekvensutredning.

–  I motsatt fall forventer vi eventuelt at det utarbeides forslag til planprogram som legges ut til offentlig ettersyn, melder Fylkesmannen i Nordland.

Det har ikke lyktes VOL å komme i kontakt med noen i den administrative ledelsen til Øksnes kommune som kan svare på spørsmål omkring denne saken.

Ordfører Karianne Bråthen sier til VOL at hun har fått med seg innsigelsene fra Norsk Ornitologisk Forening, men at hun ikke har sett hva Fylkesmannen i Nordland skriver.

– Vi må håndterer innsigelsene på vanlig måte, sier Bråthen.