Hålogaland lagmannsrett ga dem medhold på alle punkter. Dermed må Protector betale Hogseth Hansen og forloveden Marius De Gast over en halv million kroner i prisavslag for en enebolig de kjøpte i 2012. I tillegg ble forsikringsselskapet dømt til å betale parets saksomkostninger fra to runder i retten. Totalt 226.672 kroner.

– Jeg tør ikke slippe ned skuldrene før pengene er på konto. Men det er deilig at det gikk vår vei og vi har fått høre at det er lite sannsynlig at de kommer til å anke videre, sier De Gast.

– Lekkasje etter konstruksjonsfeil

I 2012 kjøpte paret eneboligen på Ongstad, bygd i 1974 og påbygd i 1988, for to millioner kroner. Først sommeren 2016 kom det tegn på at Hogseth Hansen og De Gast ikke hadde gjort et så godt kjøp som de trodde da de overtok.

– Det kom vann fra taket inn på et av soverommene oppe. Det dannet seg en dam ved senga til eldstedattera vår. Senere viste et seg at vannet også hadde trengt gjennom taket til loftstua, forteller Hagseth Hansen.

Hadsel bygg og vedlikehold AS, som kom på befaring etter at den første lekkasjen ble oppdaget har skrevet i en e-post at «årsaken til lekkasjen ser ut til å være at lekter på taket er lagt feil, slik at skruene har fått dårlig feste. Det har da lekket rundt/under skruene, dette i mange år. Til slutt har undertaket gått i oppløsning».

Etter at lekkasjen i loftstua ble oppdaget engasjerte parets forsikringsselskap, Gjensidige forsikring, en egen sakkyndig som også konkluderte med konstruksjonsfeil. Det samme slås fast i en skaderapport utført av takstmann på oppdrag fra paret. Det konkluderes her med at hele taket må omtekkes. Lekterne må fjernes og undertaket må byttes. Totalkostnaden ble da estimert til nesten 570.000 kroner.

Protector ikke enig

I forbindelse med salget var det utarbeidet en boligsalgsrapport av takstmann. Taket hadde fått tilstandsgrad 1, noe som skapte berettigede forventninger om at dette skulle være i orden.

– Vi følte vi hadde en god sak som det var verdt å ta videre, så vi kontaktet advokat, sier De Gast.

Etter at Hogseth Hansen og De Gast avslo flere tilbud om forlik fra Protector, selskapet boligen var eierskifteforsikret gjennom, endte saken i tingretten. Kjøperne mente at det ikke mulig, basert på tilgjengelig informasjon, å ta høyde for at taket hadde behov for utbedringer ut over ordinært vedlikehold. Forsikringsselskapet var imidlertid ikke enig i at mangelen skyldtes konstruksjonsfeil ved taket, slik at hele taket må skiftes ut.

I september i fjor kom imidlertid dommen som sa at Protector måtte betale Ongstad-paret litt over 580.000 kroner i prisavslag samt saksomkostninger.

– Har lært mye

Protector anket og 1. februar gikk saken i Hålogaland lagmannsrett. Hogseth Hansen er den som har fulgt opp saken tettest og avga vitneforklaring.

– Marius er på havet mye av tiden, så det var naturlig at jeg har jobbet mest med dette. Det til tider vært et mareritt og et svare renn med snekkere, takstmenn og håndverkere. Men jeg har lært en del og vet mye mer nå om undertak og luftelektere enn jeg gjorde tidligere, smiler hun.

For noen uker siden kom beskjeden om at paret altså er tilkjent 511.000 kroner i prisavslag.

– Ankefristen går ut mandag. Det blir en lettelse når den dagen har passert. Saken har tatt stor plass i livene våre de siste årene, sier Hogseth Hansen.