Produksjonssjef hos Gunnar Klo AS på Myre, Jan Roger Knudsen forteller at det er stor forskjell på hvor godt de forskjellige båtene fisker.

Eventyrlig

– Det jeg kan si helt kort er at det er et eventyrlig fiske på snurrevad og garn, også er det heller slakt på lina og juksa. Årsaken til det er i all hovedsak at lodda er kommet i området, slik har det i hvert fall vært de siste dagene, sier han.

Knudsen tilføyer at situasjonen endrer seg fort, fra det man har opplevd de siste dagene. Litt ruskevær kan føre til at det deretter blir bedre forhold for juksa og linebåtene.

– Nå er det meldt litt dårlig vær til helga, og det kan være med på å utligne litt, i og med at det blir andre forhold i straumen, sier han.

Hysa lar vente på seg

Vi går og venter på at hysa skal komme, det pleier den å gjøre på denne tida, men den har foreløpig uteblitt, sier Knudsen.

– Båter med lite torskekvote igjen går nå og venter på hysa, men den har ikke vist seg i slike mengder som tidligere, sier han.

Ifølge Knudsen er det noen av linebåtene som har fått litt fangst.

– Men det store bildet er at det er veldig bra på garn og snurrevad, og dårlig på lina og juksa, sier han.

Også Myre Fiskemottak har hatt store fangster levert fra snurrevad og garnbåtene de siste dagene og har også hatt juksabåter som har levert fine fangster.

– På juksa har det vært opp i 500 kilo, så det har vært godt. Det er mye aktivitet og mye fisk.  Nå begynner vi å henge fisk slik at håper det blir litt mildere vær, sier produksjonsdirektør Børge Holm.

– Oppe i 70 tonn

Daglig leder hos Sommarøy Produksjonslag Geir Johnsen forteller at det har vært ei bra uke så langt.

– Det er snurrevad og garn som går bra, men lina og juksa er veldig redusert, det er det som er det generelle inntrykket nå. Akkurat nå hos oss er det en del fremmedbåter, sier Johnsen.

Bryggeformann Lasse Johannessen bekrefter at det er svært mye fisk som landes.

– Vi hadde snurrevadbåter som var oppe i 70 tonn i går på hver enkelt båt. Det var fra 25 til 75 tonn i fangstene bare på gårsdagen, sier Johannessen som forteller at det er aktivitet døgnet rundt.

– Det går i ett kjør 24/7, eller som vi kaller det for spøk: 25/8. Vi har jobbet hele natta, humrer han.

– Det er eventyrlig mye fisk. Mye godt vær og mye gode fangster, så det er veldig bra. Det har vært det som vi kaller for «et lite stur» litt før helga i forrige uke og i helga, men nå har det tatt seg opp igjen, sier han og tilføyer:

– Det er kort tid til påske så vi må bare grafse til oss det vi klarer, sier han, og forteller at i det strålende været er alle på sjøen i dag.

– Får de mye fisk er de tidlig oppe og kommer inn på formiddagen, men mange er helt oppe med Andenes og fisker, for der er mye fisk akkurat nå og da har de ganske lang vei å gå, sier han.

Mer og mer komprimert sesong

– Når det gjelder sesongen i år så har været vært så bra at vi har hatt et jamt sig av fisk hele tiden, det har ikke vært en dag uten fisk på brygga i år. Det er januarmåneden som mer er en utfordring når det gjelder torsk, det blir mindre og mindre av den da nor som gjør at sesongen blir mer og mer hektisk. Det er hektisk i februar og nå når vi er i mars er det ekstra hektisk, sier Lasse Johannessen.

Sesongen oppsummert har ifølge bryggeformannen for så vidt vært grei. Men torsken står for langt nord når året starter, og skreien bruker tid på å forflytte seg ned til gytefeltene.

– Det er litt for lite torsk tidlig på vinteren, det er det som er utfordringen. Den bruker lengre og lengre tid hvert år med å komme denne veien. Og det gjør den den blir mer og mer komprimert, denne vintersesongen. Før var det fisk fra tidlig i januar, minnes han.

At skreien tilsynelatende står lenger nord enn tidligere år, gir ei utfordring.

– Ja, det er ei utfordring for båtene som skal fiske her, de går på Troms og Vest-Finnmark og starter fisket der og gjør seg ferdig med kvotene før de kommer denne veien, og det er ikke helt optimalt for oss, sier Johannessen.

400-500 kilo på stampen

Daglig leder ved Gunnar Klo på Stø, Leif Godvik. Foto: Tone M. Sørensen

Daglig leder hos Gunnar Klo på Stø forteller at der er det fortsatt linebåter som gjør gode fangster.

– Når det gjelder snurrevad opplever vi det samme som de andre, det er fine fangster. På lina er det veldig variabelt, de som er langt ut mot eggakanten går bra med fisk, med 400 til 500 kilo på stampen. Men de for dem som er i de nære farvann er det dårlig, og på juksa er det dårlig, og det er på grunn av loddesituasjonen, sier han.

Godvik forklarer at gummimakken frister lite, når det er lodde å glefse i seg for skreien.

– På snurrevad har vi de som er helt oppe i Skarsegga og fisker, og det er både store mengder og veldig stor fisk, sier Godvik.

For kaldt for å henge

Han forteller at så langt er man knappest i gang med å henge på hjell og hersjer til tørrfisk. Årsaken til det er en bitende kald vinter, der frosten forringer kvaliteten på fisk som henges.

– Tidligere i vinter har vi hengt veldig lite, og den angra jeg på at jeg hengte. Så jeg håper at jeg skal få inn fisk nå for henging, men den fisken som jeg får inn nå fra snurrevad er for stor til det, sier Godvik.

Ifølge meteorologene kan det blir liten kuling og mere ti

l i løpet av helga. Og kanskje endelig en pust i bakken for både fiskemottak og fiskere etter det som har vært et fantastisk vintervær i lange perioder.

– Det ligger an til dårlig vær, så jeg ser fram til ei frihelg. Hvis det slår til blir det i så fall den første i år, humrer Godvik.