Hadsel kommune har hatt planforslaget for detaljregulering av gang- og sykkelvei mellom Søndre og Steilo, ute på høring.

I et innspill i den forbindelse, uttalte Nordland fylkeskommune at planen ikke kan godkjennes før forholdet til automatisk freda kulturminner er avklart.

Kommunen har tidligere kontaktet fylkeskommunen der de bemerket at den nevnte strekningen er delvis opparbeidet og at potensielle kulturminner sannsynligvis er ødelagt. Formannskapet i Hadsel sendte planforslagene tilbake til rådmannen for en måned siden, der de, som en forutsetning for videre arbeid med planen, ba om at nødvendige kulturminneundersøkelser ble inkludert i dokumentet.

Vil ha fritt elveløp

Planforslaget til Hadsel kommune legger opp til en enda bredere utnytting av arealet enn det som er planlagt, for å tilfredsstille Statens vegvesen sine krav til veinormaler.

Dette har fylkeskommunen merket seg, og derfor krever de kulturminneundersøkelser som må gjennomføres før kommunen kan godkjenne planen, heter det i et brev fra Plan- og utviklingsavdelingen i Hadsel kommune.

Fylkesmannen i Nordland har i den anledning også uttalt seg i forbindelse med saken.

Det er viktig at det er tatt inn bestemmelser om at fritt løp av Gulstadelva skal opprettholdes, og at vegetasjonsbeltet langs elva skal opprettholdes så langt som mulig. Kryssing av elva med gang- og sykkelvei, bør fortrinnsvis skje med bru, og slik at selve vannløve ikke berøres. Det planlagte riggområdet ligger i et område der det hekker sandsvale, som har status som nær truet, heter det blant annet i uttalelsen fra fylkesmannen.

Vil sikre lokalisering

Fylkesmannen sier videre at de ikke går klart fram av plandokumentene at dette er vurdert og mener derfor at som et grunnlag for videre arbeid, bør det tas inn bestemmelser som sikrer at lokalisering og tilrettelegging av riggområdet, tilpasses eventuelt hekking av sandsvaler. Fylkesmannen mener derfor det må fremskaffes informasjon på lokalisering av eventuelt hekkende sandsvaler i området.

Krever fysiske tiltak

Statnett har også kommet med uttalelser i forbindelse med planen, siden de både eier og drifter transmisjonsnettet i Norge, som inkluderer kabelen på strekningen Kvitfossen-Melbu, som krysser fylkesvei 82 innenfor planområdet.

Nå ber Statnett Hadsel kommune om tilbakemelding på hvilke konkrete fysiske tiltak de har tenkt å gjennomføre innenfor det aktuelle området. Videre ber de kommunen om å komme med forslag til mulige løsninger for hvordan man ivaretar kabelen som ligger der, slik at man unngår at den blir skadet i forbindelse med maskinarbeid/masseforflytning.

På grunn av hensynet til mulige kulturminner, kan ikke Hadsel kommune egengodkjenne planen før dette er utredet, heter det i brevets konklusjon.

Ikke i transportplan

Videre må kommunen utrede fylkesmannens og Statnett sine bemerkninger på strekningen Gulstad-Steilo.

Det betyr altså at planen må utredes ytterligere.

En gang og sykkelvei mellom Melbu og Stokmarknes er for øvrig ikke prioritert i regional transportplan, men kommunen arbeider for å få tiltaket inn i planen.