Torsdag valgte styret i Helse Nord RHF nye styrer for de underliggende helseforetakene i Nord-Norge. Nordlandssykehuset er et av disse foretakene.

Styret består av sju medlemmer, og Enoksen er sammen med advokat Olav Farstad fra Svolvær de eneste som fortsetter fra det forrige styret. Det kommer med andre ord inn fem nye styremedlemmer. Dekanus Trine Karlsen fra Bodø er valgt som nestleder.

– Vi vil nok bruke litt tid på å finne arbeidsform og bli kjent med hverandre, men det ser jeg ikke på som noen utfordring. De som kommer inn er erfarne folk på sine områder og flere av dem har tung kompetanse på helseområdet, sier Enoksen som har vært nestleder i styret frem til nå.

– Stor respekt

Han sier at han tar fatt på oppgaven med den aller største respekt.

– Dette er en enormt viktig samfunnssektor og Nordlandssykehuset er en stor bedrift med flere tusen ansatte og et budsjett på fire milliarder kroner. Det er en stor og viktig oppgave, sier Enoksen.

Han sier at han i tiden som nestleder er blitt godt kjent med de ansattes representanter i styret og ledelsen i Nordlandssykehuset. Helseforetaket har tre sykehus – i Bodø, på Leknes og på Stokmarknes.

– Trange rammer

Han sier at økonomi er den store utfordringen for helseforetaket.

– Uansett størrelsen på budsjettene, er behovene større. Selv om fire milliarder er et stort budsjett, er det knappe rammer. Oppgaven blir å sørge for å levere best mulig spesialisthelsetjeneste til innbyggerne, sier Enoksen.

NYTT Vesterålen har fått et helt nytt sykehus på Stokmarknes. – Når det gjelder det bygningsmessige er vi ganske moderne, sier Odd Roger Enoksen som er ny styreleder i Nordlandssykehuset.

I Bodø er man i ferd med å sluttføre nybygg og oppussing av eksisterende bygg. På Stokmarknes har man fått et helt nytt sykehus.

– Det gjør at vi er ganske moderne når det gjelder det bygningsmessige. Der er det ikke de helt store utfordringene, sier Enoksen.

PCI og lederlønninger

To saker som den nye styrelederen må forholde seg til, er etableringen av et såkalt PCI-senter i Bodø og debatt om lederlønninger.

Det blåste friskt rundt saken om etablering av et skalt PCI-senter i Bodø. Pic er utblokking av tette blodårer inn til hjerte. Dette tilbudet finnes i dag ved Universitetssykehuset i Tromsø. Helse Nord har vedtatt at et slikt tilbud også skal etableres i Bodø.

Debatten rundt vedtaket førte til at direktøren ved UNN Tor Ingebrigtsen gikk av.

– PCI-vedtaket er gjort. Den jobben vi skal gjøre er å til et godt samarbeid med UNN slik at vi kan få en best mulig Pic-tjeneste i landsdelen, sier Enoksen.

Han sier videre at forstår fokuset på lederlønningene i helsesektoren. VG hadde nylig en sak der det kom frem at direktøren i Nordlandssykehuset Paul Martin Strand har 1,7 millioner kroner i lønn, og en sluttavtale på verdt 850.000 kroner.

– Jeg forstår at det er fokus på lederlønningene. En ting er lønnsnivået. En annen ting er avtalene på siden av lønnen. De er det vel så viktig å ha fokus på, sier Enoksen.