– Ja, det var faktisk ekstremforhold. Det blåste 50 meter per sekund i 8-9 kilometers høyde, sier Kjell Bøen ved Andøya Space Center. 50 meter per seukund tilsvarer en målt vindhastighet på 180 kilometer i timen.

Mange venter

60 personer, 30 fra Oksebåsen-miljøet og 30 fra Nasa, har holdt på siden 3. mars med å forsøke å avfyre to raketter. Disse skal helst skytes opp med to minutters mellomrom, og stige til 330 kilometers høyde. Det må være ideelle forhold for å få til den spektakulære oppskytingen, og så langt har forskerne måtte smøre seg med tålmodighet. Det er ikke bare å bestille gode forhold.

Torsdag

Torsdag ettermiddag og kveld flerret nordlyset helt vilt på Andøy-himmelen, men vindene var altså altfor kraftige i høyden.

– Blir forskerne skuffet når de ikke får rette forhold?

– Nei, han som er ansvarlig for disse to rakettene er en erfaren vitenskapsmann som har skutt opp mange raketter. Han vet at det er mye venting ved slike kampanjer.

De 60 som går og venter på gode forhold må vente enda litt mer.

– I morgen har vi bestemt oss for å ta en fridag. Det er dårlig værmelding. Lørdag ettermiddag skal vi på nytt ta stilling til om vi skal gjøre et forsøk søndag. Vi har frist til torsdag med å gjennomføre oppskytingen.

– Hva skjer hvis forholdene ikke blir gode nok innen den tid?

– Da må vi pakke sammen, og vente med oppskytingen til høsten eller neste vår.

100 millioner kr

Rakettene inngår i et stort prosjekt som heter «Grand Challenge» og er initiert av romfartsorganisasjonen Nasa. Prosjektet har en kostnadsramme på rundt 100 millioner kroner.