Spesialrådgiver i Hadsel kommune, Hans Christian Haakonsen, forteller at en kulturminneundersøkelse kan gjennomføres først til sommeren, når marka er opptint.

Det må også gjennomføres undersøkelser i forhold til hekkende sandsvaler på Gulstad, samt påvisning av en gammel nettkabel som Statnett eier, også dette til sommeren.

Forpliktet til undersøkelser

Haakonsen understreker at det er noe mer komplisert enn å sette i gang utgraving når man skal bygge i kulturminneområder.

– Dersom man er i nærheten av kulturminneområder, er man forpliktet til å undersøke det grundig. Slik er det i hele Norge, og slik er det her i Hadsel. Så lenge man ikke har nok informasjon om hva som finnes der, må det gjøres grundige undersøkelser av fagfolk, sier han.

Sykkelveien er blant annet ment å gå forbi Hadsel kirke, der det tidligere har blitt lagt ned en vannledning.

– Dette er et kjent kulturminneområde. Enkelte påpeker at her er gjort klart for gang og sykkelvei over vannledningen, men den nye gang og sykkelveien må nok ha mer plass i henhold til veinormalene til Statens vegvesen. Da må vi grave opp areal som tidligere ikke har vært gravd i, sier han.

200.000 kroner

På spørsmål om kulturminner som dukker opp i verste fall kan føre til at gang- og sykkelveien ikke blir noe av, sier han:

– Nei, men det vil gjøre at det blir dyrere. Eksakt hvor mye vet jeg ikke per i dag. Men en kulturminneundersøkelse i seg selv vil koste et sted mellom 150.000- og 200.000 kroner. I den prisen er leie av gravemaskin inkludert, sier han.

Når det gjelder hekkende sandsvaler, er det også noe Haakonsen undersøker at de ikke vet nok om i dag.

Vi må blant annet finne ut hvor mange de er og i hvilket omfang hekkingen foregår, sier han.

–  Sandsvalene er i Norge klassifisert som en art som er nært truet i flg. Artsdatabanken. Den kan være en rekke forhold som må tas hensyn til, men det overordnede perspektiv er, ifølge fylkesmannen, at arten skal bestå på Gulstad, slår han fast.

En ukes undersøkelse

Tor-Kristian Storvik, som er arkeolog i Nordland fylkeskommune, forteller at det er satt av en uke til undersøkelsene i sommerhalvåret.

– Vi har satt av en uke, som ikke er veldig lenge i en slik sammenheng til undersøkelsene, sier han og legger til områdene undersøkelsene blir gjennomført i, primært er på Lekang, på sørsiden i området rundt Hadsel kirke.

– Da fjerner vi matjorda og graver i sjakter, som danner grunnlag for stikkprøver, forteller han.

Blir sjelden konflikt

Ifølge Storvik skal det veldig mye til før et veiprosjekt blir veltet av kulturminner.

– Det er vanlig med registreringer på større tiltak, særlig på vei som er i berøring med dyrket mark i områder med kjent gammel bosetning. Når det oppstår en konflikt i forbindelse med kulturminne, kreves det dispensasjon fra kulturminneloven. Da avveier man verdien og samfunnsnytten av prosjektet. Det skal veldig mye til at konflikten blir så stor at man lar være å gjøre noe. I et slikt tilfellet skal kulturminnene ha veldig stor verdi, slår Tor-Kristian Storvik fast.