På øyemål så det ut som det var over 60 som hadde benket seg i Melbu skoles aula for å lytte, lære og etter hvert legge fram egne synspunkter i det som må kunne kalles en kompleks helsediskusjon.

Melbu og omegn lokalutvalg (Molu) sto bak arrangementet.

Det finnes nok minst like mange versjoner av fasiten som det var deltakere i panelet denne mandagen. De frammøtte politikerne og interesseorganisasjonene innledet med å legge fram stort sett kjent, om enn ikke for alle kjær, argumentasjon.

– Hvor skal de bo?

Den politiske posisjonen, altså Ap, Sp og SV, har så langt stemt seg enige om en plan som innebærer en utfasing av de drøyt 20 sykehjemsplassene ved Hadsel sykehjem på Ekren i løpet av 2019.

Eldreomsorgen skal dreies fra institusjon til at flere skal bo hjemme lenger og få pleie i egne hus.

Posisjonen mener videre at Ekren i stedet skal bli plassen der det bygges omsorgsboliger spesielt tilpasset de sykeste demente. Men disse er ikke planlagt ferdige før tidligst 2020.

– Dagens sykehjem for store for riktig demensomsorg, vi ønsker mindre enheter i tun, sa Stig Sørmo (Sp) som også snakket varmt om avlastningsplasser og dagtilbud for demente.

Her kommer opposisjonen med flere inn og lurer på hva i all verden som er tenkt i perioden fra nedleggelsen av sykehjemsplassene og til demensboligene er innflyttingsklare.

– Hvor skal de bo? undret Lena Arntzen (H).

– Det er ikke gjort noen konsekvensvurdering, mente Jan Steffensen (MOS).

I PANELET: Fra venstre Frode Holdhus (Eldreaksjonen), Inge Jakobsen (Hadsel demensforening), Thor Håvard Waag Pettersen (Venstre), Jan Steffensen (Melbu og omegn samarbeidsliste), Lena Arntzen (Høyre), Stig Sørmo (Senterpartiet), Ronny Gabrielsen (Fremskrittspartiet) og Jacob Normann Jacobsen (Arbeiderpartiet). Foto: ATLE NIELSEN

104-åring til omsorgsbolig?

«Salens» Leiv Tormod Hansen, som kalte det hull i hodet å legge ned sykehjemsplasser før det finnes noe alternativ for beboerne, utfordret Jacob Normann Jacobsen (Ap) til å svare.

Det bygges som mange allerede vet 20 døgnbemannede omsorgsboliger (forkortet til HDO) på Stokmarknes.

Jacobsen svarte først med å minne om at disse boligene skal stå ferdige til høsten 2018. Noe Gerd Ingebrigtsen med flere stusset over.

– Skal min mor på 104 år flyttes fra Ekren til en HDO på Stokmarknes, ville hun vite.

– Det kan ikke jeg gi et fullgodt svar på nå, sa Jacobsen.

– Vi protesterer

Ivar Fredriksen, gruppeleder for Høyre i kommunestyret, hadde tatt plass i salen for anledningen. Tidligere nevnte Lena Arntzen satt i panelet for deres parti. Men det stoppet ikke Høyre-mannen fra å komme med innspill.

– Dette er ikke til forkleinelse for dere som stiller i dag, men jeg hadde forventet at ordfører og varaordfører skulle komme hit i kveld. Jeg mener det er skamfullt at ingen skal kunne forklare til de 23 som bort på Ekren i dag hva som skal skje i løpet av nær framtid, mente Fredriksen.

Journalisten har i ettertid fått opplyst at ordfører Aasvik var i Oslo i forbindelse med Kommunalpolitisk toppmøte 2018.

Frode Holdhus, leder for Eldreaksjonen, var ikke uventet minst like skarp i sine kommentarer.

– Vi er urokråka. Bråkekoret som alltid er uenige med dem som bestemmer. Men vi protesterer mot posisjonens forslag til omsorgsplan rett og slett fordi vi ikke mener den er god. Vi har fått inn 1700 underskrifter på vår aksjon mot nedleggelser av sykehjemsplasser. Det er ikke for seint å snu, sa han.

Til stor applaus fra et folkemøte hvor det ikke trengs all verdens analytiske teft for å forstå hvor mesteparten av sympatien lå.