– Jeg ser på dette som sentralisering. Dessverre, sier ordfører Sture Pedersen i Bø.

Utenlandske statsborgere har bidratt til å holde folketallet i Vesterålen og Lødingen oppe. Tallene viser at det totalt er 3.614 innvandrere eller norskfødte med innvandrerforeldre i Vesterålen. Det utgjør 11,07 prosent av befolkningen. Sortland har den laveste andelen med innvandrere. ni prosent av innbyggerne i Sortland er innvandrere eller er norskfødte med innvandrerforeldre. Lødingen har størst andel med 14,09 prosent. Dette er totaltall, som også inkluderer arbeidsinnvandring fra EU-området. De fleste kommer fra Litauen.

Mister

I år skal det bare bosettes 4.400 flyktninger, mot 11.500 i 2017. Nasjonalt utvalg for bosetting har fastsatt nye kriterier for fordeling til kommunene. Kommunestørrelse er tillagt større vekt enn kommunenes tidligere resultater i integreringsarbeidet. Kommunestørrelse tillegges 70 prosent vekt, arbeidsmarkedet 20 prosent og resultater fra introduksjonsprogrammet – sett over tid – med 10 prosents vekt. Kommuner med under 5.000 innbyggere skal kun unntaksvis kunne bosette flyktninger, hvis det er helt spesielle hensyn som tilsier at de bør bosette.

– Dette kommer til å få konsekvenser for oss. Vi har 7,3 stillinger tilknyttet mottak og opplæring av flyktninger. Vi vil fortsatt ha ansvar for å lære fremmedspråklige (som ikke er flyktninger) norsk, men dette vil vi kanskje klare med ett årsverk, sier Pedersen.

Han sier at dersom reglene ikke endres i løpet av et par år, vil det bli nødvendig å nedbemanne flyktningtjenesten i kommunen.

Pedersen sier at han synes det er synd at statlige myndigheter endrer holdningene til småkommunene. Høsten 2015 kom det svært mange flyktninger til Norge via Storskog og andre grensestasjoner. Da ble norske kommuner bedt om å gjøre en kraftanstrengelse for å bosette alle som kom.

SYKKELBERGET: Sykkelberget på Storskog ble bildet på flyktningstrømmen til Norge høsten 2015. Foto: NTB

–  Kommunene responderte, og vi bygget opp kompetanse lokale. Signalene som kommer nå antyder at vi ikke har vært gode nok. Jeg mener det motsatte. Dette har fungert. Vi har klart å lære flyktningene norsk, og vi har ikke hatt noen stor belastning på kommunens sosialbudsjett, sier Pedersen.

– De som ikke har fått seg jobb, flytter fra kommunen, sier Pedersen.

Sentralisering

Øksnes-ordfører Karianne Bråthen er enige med Sture Pedersen.

– Dette er nok et sentraliseringsforslag fra regjeringen. I stedet for å telle antallet innbyggere i kommunen, burde man se hvor godt kommunene klarer å drive tjenestene sine. Det er ikke bare størrelsen det kommer an på, poengterer Bråthen. Hun mener kommunene har blitt flinkere til å drive mottak og bosetting av flyktninger.

–  I år har vi vedtatt at vi skal bosette 10 flyktninger. Hvis vi ikke får flere nye bosettinger etter 2018, har vi ikke jobb til dem som jobber med tjenesten, sier Bråthen.