For en uke siden ble vannmagasinet i Tømmervika i Hadsel fritt for vann og måtte stenges.

Problemene startet i vannforsyningen fra Røyrdalen vannverk, der de som vanligvis er tilkoblet vannverket opplevde dårlig trykk, og i noen tilfeller, ikke noe trykk i det hele tatt.  De berørte ble koblet over til Stokmarknes vannverk.

14.000 liter

Selv om det har blitt mildere og har kommet en del snø siden den tid, begrenset tilgang på vann fortsatt en utfordring flere steder i kommunen. Det innebærer travle tider for brann- og redningstjenesten.

– Mandag kjørte vi ut 14.000 liter vann til flere beboere i Hadsel. I dag regner vi med å kjøre ut rundt 5-6.000 liter, sier brannsjef i Hadsel, Øyvind Stensø Skjørholm til VOL.

– Selv om det er mildere og har kommet en del snø, er ikke utfordringen med vannmangel over ennå og vil nok vare noen dager til. Telen sitter fortsatt godt i jorda. Det må bok bli litt mildere først, legger han til.

På spørsmål om hvor mye 14.000 liter vann er, visualiserer Skjørholm den tilsynelatende store mengden med et eksempel.

–  Et gårdsbruk henter opp mellom 3000 og 4000 liter vann per døgn, mens privatpersoner bruker rundt 1000 liter. I et sånt perspektiv er det ikke så mye med 14.000 liter, sier han.

Deler ut vann

I forrige uke startet branntjenesten et tilbud der menig mann og kvinne kunne få seg noen liter vann dersom behovet var til stede. Denne muligheten er fortsatt å finne.

–  De som trenger vann kan ringe vakttelefonen, så kan de få vann på brannstasjonen. Vi fortsetter med det så lenge behovet er til stede, sier Skjørholm.

Flere hushold i Vesterålen, Hadsel inkludert, har slitt med frosne vannrør de siste ukene.

–  120 abonnenter har måtte skifte ut/reparere rørene sine. Det høres mye ut, men husk på at Hadsel er en stor kommune. Vanligvis er ikke dette et problem i Hadsel, men i år har vi vært rammet av lite nedbør og sterk kulde over tid, dette gir en dypere tele enn normalt og tørrere brønner enn vi vanligvis har på denne tiden av året. Vi opplever at dette generelt er et problem i hele Vesterålen, forklarer han.

Ekstra personell

Utfordingen med frosne rør og lite vann, har medført at kommunen har brukt har måtte tilkalle ekstra krefter.

–  Vi har hatt ekstra personell på jobb for å kunne imøtekomme den pågangen av forespørsler som har vært, vi opplever at tilbudet vårt til innbyggerne blir flittig brukt. Ellers kjører vi ut en del vann til innbyggerne med tankvognen. All denne aktiviteten har krevd at vi har kalt inn ekstra mannskap på jobb i primærarbeidstiden, forteller brannsjefen.

Står han av

Skjørholm understreker at han gjerne skulle anbefalt alle innbyggerne om å frosttappe kranene sine.

– Men det har vi dessverre ikke vann til. Vi får bare "stå han av", sier han, og oppfordrer de som trenger vann om å ta kontakt.