I kollisjonen mellom de to kjøretøyene kom ingen av de involverte til skade. Den ene personen klagde over ryggsmerter, men det skal ikke ha vært alvorlig.

Mistet lappen

Når VOL tar kontakt med politiet tirsdag, får vi vite at det er opprettet sak som følge av hendelsen.

– Føreren i den ene bilen er siktet for uaktsom kjøring og har fått førerkortet beslaglagt, forteller politioverbetjent ved Sortland lensmannskontor, Geir Bendiksen.

– Hva innebærer uaktsom kjøring i denne sammenhengen?

– Uaktsom kjøring betyr at sjåføren ikke har vært oppmerksom på vei og føre. Vedkommende har ikke tatt tilstrekkelig hensyn til omgivelsene og bilen, understreker Bendiksen, og legger til at begge bilene fikk store skader i sammenstøtet.

Saken blir nå etterforsket videre.

I vegtrafikkloven, paragraf tre, heter det for øvrig:

Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret. Vegfarende skal også vise hensyn mot dem som bor eller oppholder seg ved vegen

–Kan bli flinkere

Kari Vassbotn er distriktsleder for Trygg Trafikk i Nordland. Hun synes at folk i Nordland har blitt flinkere til å kjøre aktsomt i trafikken, men understreker at det fortsatt er forbedringspotensial.

– Det er en nedgang i antallet ulykker, men det er en vei å gå, særlig når det gjelder føreratferd. Statistikken viser at mange ulykker blir forårsaket av at sjåførene er uaktsomme. Mange starter bilen og kjører i vei. Da sitter man gjerne i andre tanker, i stedet for å følge med på veien, og da oppstår det ulykker, fordi man ikke har nok fokus på veibanen, sier hun.

– Stans bilen

Vassbotn ønsker derfor å fremheve viktigheten av at veien må få all oppmerksomhet når man kjører. Til og med samtalen med sidekvinnen må nedprioriteres i den sammenheng, mener hun.

– Skal du prate i mobilen, så stans bilen. Selv om du benytter deg av handsfree, bruker du energi på telefonsamtalen, og da er det vanskelig å være hundre prosent skjerpet. Dette gjelder også samtaler med andre personer i kjøretøyet. Det er ingen som har det så travelt at de på død og liv må prate i telefonen med en gang, sier distriktslederen.

Ingen forskjell

På spørsmål om folk er dårligere konsentrert på vinterføre, som den ovennevnte ulykken i Bø foregikk på, svarer Vassbotn kontant.

– All dokumentasjon viser at vi er mer konsentrert på vinteren enn på sommeren. På vinteren er det mer som kan gå galt, på grunn av føre og værforhold, og derfor er vi mer skjerpet. Om sommeren er det lettere å ta ting for gitt, fordi man kjenner veien og regner med at forholdene ligger godt til rette for å kjøre. Med det utgangspunktet er det lettere å bli uoppmerksom, særlig når man kjører langt og blir trøtt. Grunnregelen er enkel: Når du kjører bil i trafikken er det bare en ting som gjelder; ha fokus, slår Kari Vassbotn ettertrykkelig fast.