– Foreningen BUA er en nasjonal forening etablert i 2014. Vi skal bidra til inkludering og økt deltakelse i helsefremmende aktiviteter for barn og unge uavhengig av sosioøkonomisk status. Dette gjør vi ved å styrke og synliggjøre utlånsordninger, utstyrssentraler og utstyrsbanker som låner ut sports- og fritidsutstyr til barn og unge, heter det på nettsiden til BUA.

Onsdag åpnet Bua i Andøy. Gjensidigestiftelsen har bidratt med 200.000 kroner. Andøy kommune bidrar med 50.000 kroner. I tillegg brukes det folkehelsemidler og midler fra Andøy frivilligsentral.

FINT – Dette er fint om man ikke har utstyr selv, sier Oda Wiik og Dorthe Dahle-Andreassen. Foto: Jørn Aune

– Dette vil gjøre det enklere å komme i aktivitet. Privatpersoner kan låne utstyr helt gratis fra to dager til en uke, sier Larsen.

Bua holder til hos Andøy frivilligsentral i sentrum av Andenes (tidligere psykiatribygget ved den gamle bussholdeplassen) og hos Andøy arbeidssenter på Åse. På begge plassene kan du nå låne ski, staver og sko, skøyter, hjelmer, akebrett og turutstyr. Du må selv hente og levere utstyret.

– Vi regner med at vi er i gang på Åse i neste uke. Nå er det vinter, men vi ser allerede på sommerutstyr. Da blir det sykler, telt, soveposer og bæremeiser, sier Larsen.

Allerede i gang

– Vi har allerede lånt ut utstyr til 22 personer, sier Alf-André Hansen i Andøy frivilligsentral. Han er den som organiserer utlånet.

– Er du under 13 år, må du ha med deg foresatte – i hvert fall første gangen, sier Hansen.

– Du bestiller utstyret på nettsiden vår. Der finner du også oversikt over hva vi har av utstyr, sier Larsen.

FØRSTE GANG Awet Denaday Beyene var onsdag innom Bua på Andenes for å låne ski av Alf-André Hansen. – vi får se hvordan det går, sier Beyene, som aldri har gått på ski før. Foto: Jørn Aune

Første gang på ski

På åpningsdagen kom Awet Denaday Beyene og Weiny Chirom innom for å låne skiutstyr.

– Jeg har aldri gått på ski før. Jeg gleder meg, men er også litt redd. Det ser litt skummelt ut, sier Chirom.

– Vi får se hvordan det går, Beyene, som heller aldri har gått på ski før.

– Akebrettene ser morsomme ut

Oda Wiik og Dorthe Dahle-Andreassen var også innom for å feire åpningen av Bua.

– Akebrettene ser artige ut, sier Oda.

– Dette er fint dersom du ikke har utstyr selv, sier Dorthe.