I forbindelse med helgens innbrudd på Stokmarknes, gjorde politiet en pågripelse mandag og siktet en mann i 20-årene.

– Dette er en kjenning av politiet. Vi håper at det er det siste grove tyveriet nå. Slik vil vi ikke ha det, sier Bendiksen, før han fortsetter:

– Mistenkte er kjent av politiet fra tidligere. Vi tenker at dette er en person som har negative tanker og som ikke har respekt for andres eiendom. Innbruddene som han har gjort, kan utviklet seg til å bli en uvane som vedkommende ikke har klart å kvitte seg med, sier han.

Når det gjelder innbruddene på Melbu, blir det etterforsket videre.

Mobile vinningskriminelle

Ifølge Bendiksen er innbrudd noe som generelt går i bølger i hele regionen.

– På Sortland har det ikke vært tilfeller av denne type kriminalitet i det siste. Det har for det meste foregått på Melbu og Stokmarknes. Dette går i bølger. Vanligvis er det det snakk om mobile vinningskriminelle som reiser rundt, gjerne fra andre land. De reiser ofte rundt der folk ikke er hjemme og går inn der det er åpent, sier han.

For lett å bryte opp

I den forbindelse, for å forebygge mot at fremmede bryter seg inn, oppfordrer Bendiksen innbyggerne i Vesterålen til å ta sine forholdsregler. Han peker særlig på at verandadørene er et svakt punkt i mange hus.

– Mange verandadører er for lette å bryte opp på grunn av låsen. Det er derfor lurt å skaffe seg verandadør med en god lås. Det er viktig å sikre seg, særlig når man bor i sentrumsnære områder der det ferdes mye folk, sier han.

Automatisk lys

Et annet tips, foreslår han, er å investere i en tidsinnstilt utelykt.

– Å montere opp lys som på nattestid slår seg automatisk på, er en god investering. Dersom det går på klokken to om natten, når eventuelle tyver kommer for å bryte seg inn, er det sannsynlig at de stikker derifra raskt. Det er veldig forebyggende. Det trenger heller ikke å koste så mye, understreker Bendiksen.

– Lys rundt huset er generelt en god investering og som bidrar til at tyver holder seg unna, sier han.

Lås dørene

Bendiksen oppfordrer ellers folk til å låse bildører og særlig ytterdøren til huset.

– Det er ikke noe særlig å oppdage at noen har rotet i huset ditt mens du har vært borte. Det er veldig lettvint å la være å låse dørene, men ikke særlig lurt. Plutselig skjer det. Da nytter det ikke å si; jeg skulle bare, slår Geir Bendiksen fast.