aldrimer.no viser til et notat som er utarbeidet av en analyse- og planenhet ved Defense Intelligence Agency (DIA). Artikkelen kan du lese her.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter til VG at notatet finnes. Bakke-Jensen har nylig hatt møte med den amerikanske forsvarsministeren Jim Mattis. Bakke-Jensen sier til VG at notatet ikke ble diskutert i møtet.

– Nei, vi diskuterte ikke det. Dette notatet er noe som nå blir diskutert et sted lenger nede i det militære systemet i USA. Det er ikke tatt opp på politisk nivå så langt, forteller Bakke-Jensen til VG.

Mattis sier til VG at utplassering av amerikanske fly blir vurdert dersom Norge ber om det.

– Det er noe vi vil svare på dersom det kommer som et initiativ fra Norge. Vi venter til det eventuelt kommer noe slikt fra dem, sa Mattis til VG.

P8 og kampfly

Ifølge aldrimer.no vurderer USA å utplassere både overvåkingsfly og kampfly i Norge. aldrimer.no skriver at følgende står i notatet:

«Det er behov for å etablere en mer permanent amerikansk tilstedeværelse på Andøya flystasjon med åtte til 12 amerikanske P-8A Poseidon overvåkingsfly fra US Navy, for overvåking av russisk marineaktivitet i Nord-Atlanteren og nordområdene. Årsaken er dels utfordringer knyttet til driften av Keflavik-basen på Island og dels for dårlig overvåkingsdekning i nord.»

Det står videre at man vil ha 20 kampfly i Norge og langsiktig bruk av flystasjonene på Andøya og Bardufoss.

Vil fortsette på Evenes

VOL har bedt den amerikanske ambassaden kommentere det aldrimer.no har skrevet. VOL har fått følgende kommentar.

– Norsk politikk er klar når det gjelder permanent plassering av utenlandske styrer i Norge, og USA har ingen planer om å be Norge endre dette. USAs flåte av P8 Poseidon-fly har trent og øvd sammen med norske styrker ved Andøya flystasjon og ser frem til å fortsette slike operasjoner fra Evenes, heter det i uttalelsen.

Ambassaden skriver videre at USAs sjette flåte av P8 Poseidon består av sju fly som rutinemessig opererer ut fra flybaser i allierte land.

Nordlund spør om P8

I forrige uke gikk det også rykter om at Forsvaret vurderer å plassere to av fem P8-flyene Norge skal kjøpe på Rygge. Dette fordi det ikke er plass til alle på Evenes. Ann Kristin Salbuvik, som er underdirektør i Forsvarsdepartementet avviste at det var aktuelt.

Nå ber imidlertid Senterpartiets Wilfred Nordlund om at forsvarsministeren svarer om det samme.

«I langtidsplanen for forsvarssektoren anbefalte regjeringen en samling av maritime patruljefly på Evenes. Bladet Vesterålen skrev onsdag 14. mars at: 'Utbygginga av Evenes flystasjon kan ha støtt på kraftige utfordringer. Arbeidet med arealplanen skal vise at det ikke er plass til alle fem maritime overvåkingsfly Norge går til anskaffelse av'. Avisa skrev òg at det nå vurderes å stasjonere to av flyene på Rygge. Kan statsråden bekrefte at alle de fem maritime patruljeflyene skal stasjoneres på Evenes?», spør Nordlund.