Tradisjonen tro er det klart for NM-vinter for stående fuglehunder i Andøy palmehelga. 200 startende hunder i vinnerklassen (VK) skal fra fredag til og med søndag konkurrere om NM-tittelen.

– Vi har 40 hunder på venteliste til VK-klassen, sier Larsen.

Men mesterskapet er større enn som så.

– For første gang

– Vi starter med NM for lag torsdag. I år skal vi også ha individuelle starter i unghund- (UK) og åpen klasse (AK). 42 hunder stiller her til start. De vil dermed få en bedømmelse som kan sikre dem rett til start i senere mesterskap, sier Larsen.

Det blir dermed individuelle starter fra torsdag til og med søndag, og det er første gang det skjer.

– Totalt vil vi ha rundt 700 starter i løpet av mesterskapet, sier Larsen.

Det starter hunder i UK- og AK-klassen også fredag. Lørdag går EXIT-cup av stabelen. Det er for de hundene som blir slått ut av NM fredag.

– Der har vi 140 påmeldte. Har du kjørt fra Oslo til Andøya for å delta i NM vil du gjøre litt mer enn et 10-minutters slipp fredag før du er utslått av NM. Derfor er det mange som melder seg på EXIT-cup for sikkerhets skyld, sier Larsen.

Mange besøkende

Larsen regner med at rundt 500 tilreisende kommer til Andøy i forbindelse med mesterskapet.

– Ved oppropet utenfor hotellet fredag vil det være rundt 300 hundeførere. Mange av dem har med seg familie og partnere til Andøy. Det kan sikkert være så mange som 500 tilreisende totalt. I år kommer det også deltakere fra Finland og Sverige som stiller til start i UK- og AK-klassen, sier Larsen.

– Fine forhold

Han sier at rapportene tyder på fine forhold i Andøy-naturen. Det skal brukes terreng både på Andøya og Hinnøya.

STORT Årets NM-vinter for stående fuglehunder blir et av de største som noen gang er arrangert. I år blir det for første gang individuelle starter torsdag, noe som betyr at jaktprøven går over fire dager. Her fra oppropet foran fjorårets NM. Foto: Jørn Aune

– Rapportene melder om fine vinterforhold med snø og hardt underlag. Det er frosne elever og vann så det er ikke fare for at noen skal gå gjennom isen. Rapportene tyder også på bra med fugl, sier Larsen.

For ordens skyld: Det er ingen ryper som må bøte med livet for å kåre en NM-vinner. Selv om konkurransen går ut på å finne fugl og jage den opp, får fuglene ellers være i fred.

Langtidsvarselet tyder på fine værforhold under NM, med lettskyet oppholdsvær og rolige vindforhold.

– Mange gode hunder

– Hvem vinner NM?

– Det er vanskelig å spå en vinner. Det er mange gode hunder som er med. Det er flere som har gjort det godt på andre jaktprøver i vinter, men dagsformen og været er med på å avgjøre, sier Larsen.

– Vi er i rute. Blir et av de største vi har arrangert.