Tradisjonen tro er det rene 17. mai-stemning i gatene på Andenes under den offisielle åpningen av NM stående fuglehund vinter. Blant de 200 deltakerne i vinnerklassen finner vi tre spente andværinger Arnfinn Abrahamsen fra Andenes som deltar med Zonto. Duoen skal starte i heatet som går fra Saura. Geir Vidar Haugen fra Buksnesfjord med Eika Tahiri som starter i heatet fra Ramså. Karl Karlsen fra Andenes med Raider som starter fra Andenes.

– Dette er spennende. Jeg har kommet til semifinalen et par ganger, men aldri til finale. Det er på tide at det skjer. Alle 200 hunder har en lik sjanse til å nå finalen, smiler Haugen.

På podiet er det Frode Risdal som er konferansier for Harstad & Vesterålen Fuglehundklubb. Han forteller at det totalt er 670 hunder som skal konkurrere i helga. 280 av dem starter i dag. 200 i VK-klassen som konkurerrer om å bli norsk mester. De andre 80 deltakerne er unghunder og andre voksne hunder i klassen under (UK og AK) som jobber for å kvalfisere seg til en VK for å rykke opp.

– Andenes Mannskor kom ikke i år, så vi får alle synge "Ja vi elsker" med den stemmen vi har, sier Risdal.  Deretter er det presentasjon av nøkkelpersoner som skal holde mesterskapet i gang. Av dem er Royer Andre Larsen prøveleder og Håkon A. Myhra prøvesekretær. Deretter er det premieutdelinger. Blant annet torsdagens lagvinner. Her er det Breton-laget som vant som fikk utdelt gullmedaljer og pokal til beste hund. Pointerlaget på andre plass blir hyllet med sølv, mens bronselaget Gordon Setter også fikk sine premier.

– Som vanlig ser vi ut til å ha værgudene med oss med snø og fint vær, sier Risdal.