Tidligere i uka ble det kjent at Utdanningsdirektoratet opprettholdt sitt nei til friskole på Søndre Langøya. Nå skal saken behandles i Kunnskapsdepartmentet.

I slutten av november i fjor fikk Sandnes montessoriskole avslag på søknaden om å starte friskole for 8-10.trinn. I begrunnelsen for vedtaket, la Utdanningsdirektoratet vekt på Hadsel kommunes høringsuttalelse om at friskolen vil ha negative konsekvenser for kommunens økonomi.

I tråd med planen

Styret i Sandnes montessori var klare på at de syntes at argumentet var svakt og klagde. Nå, når svaret fra direktoratet har kommet, understreker styreleder Østgård at verken han eller styret er overrasket over vedtaket.

– I det store og det hele går det etter planen. Vi visste at klagen vi sendte inn før jul ville få avslag i Utdanningsdirektoratet, og at det bare var en pliktrunde. Hele søknaden er skrevet med utgangspunkt at det er departementet som skal behandle den, og ikke Utdanningsdirektoratet, sier Østgård, og legger til skoleforeningen fremstiller alle krav til opprettelse av friskole.

– Har ikke dårlig råd

Ifølge Østgård er det Kunnskapsdepartementet sin vurdering de legger sin lit til nå.

– Direktoratet har vurdert oss før, dessuten har de ikke behandlet alle klagepunktene. De bruker fortsatt argumentet om at Hadsel kommune har dårlig råd, men vi mener at de ikke har dårlig råd. Hadsel kommune går med overskudd. Dårlig økonomi er ikke et gyldig argument. Alle kommuner har dårlig råd. Alle som har etablert friskoler har gått fra å være misfornøyde til å bli fornøyde. Bare ring ordførerne i Sortland og i Andøy, sier han.

– Men dette er en maraton, og ikke en sprint. Vi posisjonerer oss etter det, legger han til.

Skolestart 2019

Østgård og resten av styret i Sandnes montessori har derfor tro på at saken omsider vil løse seg til deres fordel.

– Vi har mer tro på en blågrønn regjering enn et rødgrønt kommunestyre. Vi håper at departementet ser prinsipielt på friskoleetablering, i stedet for trang kommuneøkonomi. At behandlingstiden var såpass kort i direktoratet, er vi godt fornøyd med. Vi har god tid til å vente på departementet. Planen vår er skolestart høsten 2019, sier han.

Tidsspørsmål

Styrelederen tror at det er spørsmål om tid før han og styret går i dialog med kommunen.

– Sist vi pratet sammen var i en tidlig fase i prosjektet, i kommunestyret. Før eller senere vil Hadsel kommune og Sandnes montessorri innlede en dialog. Det har gått bra i alle andre kommuner, og det vil være utrolig om det ikke skulle gå her. Jeg kan ikke forestille meg at vi ikke kommer til å samarbeide, på et eller annet tidspunkt, slår Håkon Østgård fast.