21. februar forsvant de to hundene Aily og Leina, som tilhører rasen Vorstehhund, fra rallycross-banen i Ramfjord i Troms. Etter en storstilt leteaksjon ble Aily funnet for to uker siden. Leina har vært borte i over en måned. Vråberg er overbevist om at hunden kommer til rette igjen.

– Jeg har ingen plan om å slutte å leite. Leina er i live og vi skal finne henne. Hun er der ute ett eller annet sted. Hun er ei lita tøffa, sier Vråberg til VOL mandag ettermiddag.

Ingen anelse

En av utfordringene med å lete etter den ni måneder gamle hunden, har vært å vite hvor letingen skal foregå.

– Vi har ingen anelse om hvor hun er. Vi må derfor lete bredt og på mange ulike steder, sier han.

De to hundene, som er henholdsvis fem år og ni måneder gamle, forsvant sannsynligvis i forbindelse med at de jaget hare.

Responderer ikke på plystring

Til iTromsø sier Vråberg at når hunder har vært borte såpass lenge som Leina har, er det ikke sikkert at de responderer på roping og plystring.

– Det fungerer stort sett bare de første par timene. Nå er hun sannsynligvis ganske så sky og trekker unna folk. Det beste folk kan gjøre hvis de ser henne er å bare sette seg ned, ikke gjøre noe og ringe til meg, sier han til avisa.

Frivillig innsats

Mange frivillige har bidratt i leiteaksjonen som har pågått i over en måned. Vråberg setter stor pris på støtten og hjelpen han har fått. Leitingen etter Leina fortsetter i påsken, men ikke med like stor tyngde som tidligere.

– Jeg hadde gjerne sett at vi var flere i påska, men mange reiser bort og har andre planer. Men generelt er det mye folk ute i marka i løpet av påska, noe som er en fordel, sier han.

Tåler mye

Vråberg er ikke bekymret for at Leina ikke har tålt å være ute i barskt klima i såpass lang tid.

– Hunder tåler generelt mer enn man tror. Leina har nok gått ned en del i vekt den tiden hun har vært borte, men tilhører en rase som er tøff og utholdende, slår Anders Vråberg fast.