Torsdag godkjente formannskapet oppstart av planarbeidet for Steinsvik Hus sitt nyeste boligprosjekt, Steirobakken i Sortland. Det er en plan om opp mot 72 leiligheter i Steiroveien, på Øvre Myrland i Sortland. Siden prosjektet ikke engang har begynt planarbeidet, er det for tidlig å si mye om det, ifølge daglig leder Ulv-Eirik Steinsvik.

– Oppe på Steirobakken, det vil være boliger tilpassa mange familietyper. Enslige, familier med 1-2 barn, ektefolk, og så videre. Men med et lavere prisnivå enn Kjempenhøy, som ikke er satt i gang, men som kommer. Det er mer kostbart med utfylling av masse, og så videre. Kjempenhøytomta er en mer kostbar tomt enn oppe på Øvre Myrland. Så der blir det en billigere inngangsbillett, sier han.

Selger godt

Steinsvik hus har mange boligprosjekter på gang i Vesterålen - noen under planlegging, noen under bygging, noen nesten ferdigstilte. Og de er ikke alene, også flere andre aktører har store boligprosjekter på gang.

– Er det marked for alle disse nye boligene?

–  Det er nå sånn, at man kan ikke starte bygginga før man har solgt. For vår del, har vi solgt fra 100 prosent og ned i 70-80 prosent på prosjektene vi er i gang med bygging på. Vi har også sett at det har vært større vekst i regionen, sett ut fra aktivitet, positivitet, og så videre, sier Steinsvik, som understreker at han kun snakker for seg selv og eget firma.

Daglig leder Ole Albrigtsen i DnB Eiendom, kan si noe mer generelt om boligmarkedet. Det går bra, er hans analyse.

2017 var kanskje hakket roligere totalt sett enn 2016, men starten på 2018 har vært veldig bra. Men dette er et bitte lite marked, så det er variasjoner hele veien. Vi har vel aldri solgt så mange boliger i januar og februar som vi har gjort i år. Vi solgte omtrent dobbelt så mye i januar i år som i fjor. Vi er vant til at det bølger i markedet, sier han.

Ulv-Eirik Steinsvik er optimist med tanke på utviklinga i Vesterålen, og mener alle må bidra til å snakke den opp. Foto: Gaute Bergsli

Vil bidra til at folk flytter hjem

På spørsmål om hvilke ønsker selskapet eventuelt måtte ha for rammene for boligbransjen framover, fremhever Steinsvik betydningen av Husbanken.

Vi driver med en boligbygging tilpassa behovet til folk flest. Da er det nå sånn at man må bygge økonomiske boliger. Vi legger opp til at våre boliger er tilpassa de strenge reglene i Husbanken, og ser det som en fordel. Så for vår del krysser vi bare fingrene for at Husbanken får ha de rammene de har, og gjerne får økt dem. Vi er egentlig avhengig av at rammene til Husbanken nasjonalt sett opprettholdes, og at de får lov til å fortsette å gi lån til boligbygging i distriktene, sier han.

Han mener alle må jobbe sammen for å fremheve det positive ved Vesterålen.

Det er om å gjøre at Vesterålen framstår så positivt som mulig, for folk utenfra. Vi ser at er det gode boligprosjekt, så er det faktisk folk som flytter hjem og etablerer seg i Vesterålen. På Torodden, hvor 100 prosent av leilighetene nå er solgt, har vi kjøpere helt ned til Trondheim, sier han.

Befolkningsøkning i Sortland

Flere av kommunene i Vesterålen sliter med fraflytting og befolkningsnedgang som følge av at når innbyggere dør, veies det ikke opp av at flere blir født eller flytter til regionen.

Regionsenteret Sortland har hatt en jevn vekst, og også enkelte av de andre kommunene har hatt folketallsvekst de siste par årene. Men jevnt over vesterålskommunene slitt med å få spesielt unge til å bosette seg der. I Sortland har utviklinga vært svært positiv, noe man også ser på boligsalgstallene:

–  Det har vært en jevn økning i Sortland de siste 10-15 årene, det kan godt hende det har vært noe nedgang, men i så fall har vi ikke merka noe til det. Heller det motsatte: det kommer nye butikkonsepter, bedrifter hyrer flere, det er utvikling, sier Albrigtsen i DnB Eiendom.

Nedgangen han sikter til, er at folketallet i Sortland sank i fjerde kvartal i fjor, tross at dødeligheten for året var 33 prosent lavere enn normalt. Det må altså derfor skyldes for eksempel utflytting heller enn «naturlig avgang». Sett under ett var fjoråret samlet sett likevel et vekstår.

På spørsmål om han vil si det er optimisme i boligmarkedet, er Albrigtsen mer forsiktig i språkbruken:

Det er nøktern realisme. Vi har et sunt og greit boligmarked som går opp og ned, og ikke er eksplosivt i noen retning. Jeg forventer egentlig ikke så mye annet, sier han.