– Målet er alltid å vinne, men siden jeg tok førsteplassen i fjor, var det ikke noe jeg forventet. Jeg hadde i bakhodet at det kanskje ble en nedtur om jeg ikke vant i år også. Det ble veldig jevnt. Jeg havnet bare ett poeng foran hun som fikk andreplass, forteller Henriksen til VOL.

Sandefjord Open blir arrangert hvert år på Hjertnes kulturhus i hvalfangerbyen og er en konkurranse for både bodybuilding og fitness, i ulike klasser. Henriksen konkurrerte i klassen Senior 162, der tallet referer til deltakernes høyde. Totalt ti jenter stilte i hennes klasse.

– Vi var seks som kom til finalen. Siden jeg og to andre ble trukket ut i elimineringsrunden til det vi kaller sammenligning, fikk jeg en pekepinn på at det ville bli finale. Det går ut på at de som er mest like formmessig går på scenen samtidig, der de blir sammenligna. Når du trekkes ut til en slik eliminering er du nesten garantert å komme til finalen, forteller Henriksen.

Hard konkurranse

Henriksen deltok også i en annen konkurranse i selve konkurransen, der vinnerne av alle klassene konkurrerte i en felles «overall-klasse», men der ble det ikke finaleplass.

– Å delta i Sandefjord Open var veldig artig. Det var utrolig mange flotte jenter med som var i veldig god form. Konkurransen i år var enda hardere enn i fjor, sier hun.

24-åringen er opprinnelig fra Sørøya i Finnmark, men har bodd i Vesterålen i elleve år. Hun startet å trene bikinifitness for to år siden. Bikinifitness må ikke forveksles med bodybuilding. Mens sistnevnte disiplin handler om å bygge muskler, dreier bikinifitness seg mest om posering.

– Idealet i bikinifitness er modeller med muskler, men ikke for mye. Det handler om å ha en mest mulig symetrisk kropp med muskler, men ikke i så stor grad som i bodybuilding. Poseringen har mye og si, og det er lett å miste poeng på dersom du ikke prioriterer det, sier Henriksen.

Krevende posering

Selv synes hun at poseringsdelen er utfordrende, og er noe hun jobber mye med.

– Jeg følte at jeg var stiv som en stokk på scenen og plagdes med det, men heldigvis gikk det bra, sier hun.

Med tanke på at hun vant, var selvsagt også tilbakemeldingen fra dommerne svært god.

– Jeg fikk ingen konkret tilbakemelding da jeg vant, men via treneren min, Line Celius, som hadde pratet med en dommer, fikk jeg vite at alt var helt nydelig. Det var ingen kritikk, sier hun.

Skaper illusjoner

Etter konkurransen dumpet den ferske mesteren borti en dommer som hadde sett henne på scenen, og som på bakgrunn av det, gav henne et tips til fremtidige konkurranser.

– Han mente at jeg sto litt merkelig med ene foten og i stedet burde sette den mer på siden, fordi det får foten til å se lenger ut. Det skal jeg ta til meg, sier hun.

Tipset kan allerede komme godt med om to uker. Da er det duket for ny konkurranse, Oslo Grand Prix. Målet for Henriksen er å gjøre det skarpt der også.

Forbedringspotensial

Når hun nå har holdt på med bikinifitness i tre år og allerede vunnet flere konkurranser, understreker Henriksen at hun fortsatt har mye å jobbe med for å bli bedre.

– Det er kanskje genetisk betinget, men jeg ønsker meg mer synlige magemuskler. I tillegg er målet å få bredere skuldre og større rygg. Når ryggen er større, skapes en illusjon om at midjen er smalere enn den er. På det området er det mye å jobbe med, sier hun.

Kosthold og trening

Som med all annen idrett, kreves det mye og god trening for å hevde seg i bikinifitness. Henriksen trener nesten hver eneste dag og er påpasselig med kostholdet.

– Jeg spiser fritt og stort sett det jeg har lyst på. Det viktigste er at jeg får i meg nok karbohydrater, fett og protein, sier hun. Jeg trener styrke fem dager i uken. De to øvrige dagene hviler jeg og går tur. Kardio, eller utholdenhetstrening, gjør jeg lite av. Jeg har ikke hatt behov for å bruke noe tid på det.  Men det er viktig å holde formen og for egen del handler det om at jeg ikke blir for tynn. Jeg er allerede på grensen og må derfor passe på, slår Amelie Henriksen fast.