–  Det er alltid noen som trosser været. Vi regner med at det blir litt å gjøre i løpet av påska, sier Raymond Leiknes, som er ansvarlig for hjelpekorpsene i Lofoten, Ofoten og Vesterålen.

Verst i sørøst

Han forteller at hjelpekorpsene i de tre regionene stadig er ute i terrenget for å følge med på forholdene og legger ikke skjul på at de er bekymret over den store skredfaren.

– Vi hadde håpet på mindre snøfall og at faren for snøskred gikk noe ned, men foreløpig ser det ikke slik ut. Det er særlig i sør og sørøst at utfordringen er størst, sier han.

Følg ryggen

Leiknes har en klar oppfordring til de som har tenkt seg ut i bratt terreng i påsken.

– Har du tenkt deg opp på en topp, så følg rygg og vær trygg. Hold deg unna sørlige hellinger, sier han.

– Det er mye løssnø i terrenget nå, noe som gjelder for både Lofoten, Ofoten og Vesterålen, sier Leiknes.

Været påvirker

Vaktleder for Infosentralen til Røde Kors i Bodø, Lars Rød, er ikke tvil om at været påvirket i hvilken grad folk er utendørs i påska eller ikke.

– Når det faller en del snø, så vil nok flere holde seg inne og prioritere andre sysler, som for eksempel brettspill. Men det blir nok en god del folk utendørs i år også. Når skredfaren er såpass stor, er det viktig å være obs på hva man gjør, sier han.

– Må ta forholdsregler

Rød har flere råd til hvordan man kan forberede seg godt til påsketuren.

– Å bevege seg i terreng over 30 grader, kan bli utfordrende. Da er det viktig å ta forholdsregler. De som skal ut må kle seg godt og ha med utstyr for å ferdes ute. Ta hensyn til fjellvettreglene og ha med kart og kompass. Dersom tåka plutselig kommer, kan det bli vanskelig å vende tilbake, selv om du kan veien, slår han fast.

Overtråkk og bruddskader

I likhet med Leiknes, regner også Rød med at det blir litt å gjøre for Røde Kors den kommende uken.

– Det vil alltid være overtråkk og ulike bruddskader. Denne helgen har vært rolig, med få oppdrag, sier han.

I løpet av palmehelgen måtte fylkets hjelpekorps ut på tre henteoppdrag av personer med nettopp brudd og/eller kuttskader Dette skjedde i henholdsvis Sulitjelma, Fauske og Ankenes.

Kan spre seg

I mesteparten av Nord-Norge, ligger snøskredfaren på nivå tre, som er ensbetydende med betydelig. Snøskredvarslinga skriver på sine hjemmesider at de oppfordrer folk å unngå alt skredterreng i påsken, særlig terreng som er brattere enn 30 grader.

Skred som går på disse lagene kan bli større og det har vært flere eksempler på fjernutløsning av skred de siste dagene, både på snaufjellet og i skogen. Når skred fjernutløses har vekten av en skiløper eller skuter ført til at det vedvarende svake laget har kollapset og dette har spredd seg fra slake områder og opp til bratte løsneområder hvor skredene har løsnet, heter det i anbefalingen fra Skredvarslinga.