Det er født omtrent like mange barn hittil i år, som i samme periode i fjor:

– Vi har hatt 68 fødsler til nå i år, mot 72 på samme tid i fjor, sier enhetsleder Lise Jakobsen ved fødeavdelinga på Stokmarknes sykehus.

De tar selvfølgelig imot fødende hele påsken.

– Påskeberedskapen er som ved alle andre helligdager og helger. Føden er aldri stengt, sier hun.

Feriekos = barn

Fødselstallet rundt påske skiller seg ikke noe særlig ut fra statistikken, ifølge Jakobsen.

– Fødende kommer året rundt, vi har ingen fødetopp i mars i år her i alle fall. Men i Vesterålen er tallene små, så er ikke lett å se noen trend. Det må nok sees på landsbasis, sier hun.

Barn er gjerne et resultat av feriekos:

– Det vanlige er å se en svak økning 9 måneder etter ferier, for eksempel jul, nyttår, påske, sommer, sier Jakobsen.

Flest i sommerhalvåret

På landsbasis er denne trenden også ganske stabil. De fleste barn fødes i perioden april til september, viser tall fra Statistisk Sentralbyrå. I fjor ble det født mellom tre og ti prosent flere barn disse månedene enn snittet for året.

Også i februar er det en liten topp - barna født i denne måneden er unnfanget i perioden april/mai. Denne lille toppen i februar, som skiller seg noe ut fra de andre vintermånedene, kan dermed kanskje tilskrives våryrhet.

I juni og juli fødes det aller flest - i fjor ble det født rundt ti prosent flere barn enn årssnittet i juni, ni prosent flere i juli.

Aller lavest er fødselstallene i desember - i fjor ble det født 18 prosent færre enn årssnittet denne måneden. Også i november fødes det færre enn normalt, rundt ni prosent lavere fødselstall enn snittet i fjor.