Iversen sier til BLV at han ringte sin legesønn da naboen ble dårlig 13. mars i år. Sønnen ba faren om å ringe 113.

– Operatøren på 113 opplyste etter hvert at det ikke var ambulanse tilgjengelig som kunne hente han. Jeg ble da spurt om å kjøre min nabo til det kommunale legekontoret på Sortland, sier Iversen til BLV.

Kjøreturen gikk bra, men Iversen tenker med gru på hva som kunne skjedd i bilen påtar til Sortland.

– Hva om min nabo hadde fått hjertestans eller hadde besvimt i forsetet på bilen min på vei til Sortland, spør Iversen til BLV.

Han har nå skrevet brev til fylkeslegen i Nordland med kopi til pasientombudet.

Ambulansekutt

I fjor ble en ambulanse fjernet på Sortland. Det skjedde til tross for store protester fra Vesterålen. Etter kuttet har det vært flere tilfeller der det ikke har vært ambulanse å oppdrive.

Da en person ble skadet i en høyspentulykke i Lamarka i desember i fjor,måtte ambulansen rykke ut fra Stokmarknes og var fremme omtrent samtidig som ambulansehelikopteret.

Avventer fylkesmannen

Harald Stordahl, klinikksjef ved prehospital klinikk i Nordlandssykehuset, vil ikke kommentere hendelsen fra Sigerfjord til BLV.

Stordahl viser til at brevet er sendt til fylkeslegen og at man avventer en henvendelse derfra.

– Når det gjelder ambulanseberedskap i Vesterålen, har vi ikke noe nytt å tilføye ut over tidligere grundige redegjørelser fra tjenesten, sier Stordahl i en e-post til Bladet Vesterålen.