Det er Kommunal Rapport som presenterer undersøkelsen som FHI har gjort. For første gang inneholder undersøkelsen salgstall fra både Vinmonopolet og butikkene.

I tillegg har man med taxfreesalg og undersøkelser om ungdommenes alkoholforbruk. Tallene gjelder for innbyggerne fra 15 år og oppover. Det er som kjent 18 års aldersgrense for å kjøpe alkohol i Norge.

6,8 liter

Nordmenn konsumerer i snitt 6,8 liter alkohol per år. 2,92 liter av dette kommer fra Vinmonopolet. 3.1 liter av forbruket kjøpes i butikk eller serveringssteder, mens 0,76 liter handles andre steder. Andre steder er flyplasser, i utlandet eller på ferger til Norge.

Synes du 6,8 liter per innbygger over 15 høres mye ut, så viser undersøkelsen at nordmenn drikker vesentlig mindre alkohol enn de fleste andre i Europa.

Vesterålen

I Vesterålen varierer forbruket mellom 5,4 liter per innbygger over 15 i Andøy og Bø til 5,7 liter i Øksnes.

Ser vi på kommunene rundt oss, har Vågen et forbruk på linje med Vesterålen, mens Lødingen (5,1 liter) og Harstad (5,0 liter) har lavere forbruk enn det vesterålingene har.

Menn driver mest

Undersøkelsen til FHI viser at menn driver i gjennomsnitt dobbelt så mye alkohol som kvinner. Over halvparten av det menn drikker er øl, mens 60 prosent av det kvinner drikker er vin.

To av 10 oppgir at de har drukket seks eller flere enheter alkohol ved samme anledning de seneste 12 månedene. Andelen er dobbelt så stor blant menn som blant kvinner.

Turister og grensehandel

Undersøkelsen gir ikke alltid et korrekt bilde av alkoholkonsumet i en kommune. Blant kommunene med størst alkoholforbruk per innbygger, finner vi mange hyttekommuner. Her kan man regne med at tilreisende til hytter bidrar til forbruket.

I motsatt ende er det flere grensekommuner blant kommunene med lavest forbruk. Her er det rimelig å anta at innbyggerne kjøper en del av alkoholen man drikker i nabolandet.

Cannabis

Undersøkelsen viser videre at cannabis er det mest brukte narkotiske stoffet i den norske befolkningen.

– Siden 2000 har det vært en nedgang i bruk av cannabis blant 15-16-åringer og bruken er lav sammenlignet med andre land i Europa, skriver FHI i rapporten.