Når formannskapet i Andøy møtes mandag 9. april, skal man blant annet se på status for økonomien til Andøy kommune så langt i år.

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen spår at hun vil mangle 2,997 millioner kroner ved årets slutt dersom ikke noe gjøres.

Det er i hovedsak pleie- og omsorg (2,0 millioner), skole og barnehage (611.000) og NAV (933.000 kroner) som bruker mer penger enn forutsatt. Helse og familie (- 217.000 kroner), kultur (-81.000 kroner) og rådmannen og hennes stab (-229.000 kroner) bruker mindre penger enn budsjettert.

Rådmannen skriver i saksutredningen at flere av prognosene er usikre så tidlig på året og at det derfor kan komme flere kostnadsøkninger.

– Dette viser at tydelig at det ikke er rom for å iverksette varige nye tiltak uten at de kan dekkes ved omprioritering/reduksjon i andre tiltak, skriver rådmannen.

Overbelegg

Noe som bidrar til overskridelsene er at Andøya bo- og behandlingssenter (ABBS) i januar og februar har hatt 37 beboere, mens man har personellbudsjett for 28 beboere.

– Dette gjør det nødvendig å leie inn ekstra personell, skriver rådmannen og legger til at man i januar og februar har vært nødt til å leie inn ekstra nattvakt på grunn av behov. Dette opphørte i mars.

– Bekymret

John Helmersen er både politiker (Andøylista) og engasjert i pårørendeforeningen ved ABBS. Han sier at man er bekymret for bemanningen.

– Antall beboere har ligget på dette nivået de seneste årene og vi er bekymret over for lav bemanning. Det skal være bemanning nok til gode tjenester. Nå blir det mye passivitet for beboerne. Det er ikke tilfredsstillende at man skal basere et nærmest permanent overbelegg på vikarer, sier Helmersen.

Manglende aktivisering av beboerne var noe Andøy kommune fikk kritikk for etter at fylkesmannen gjennomførte tilsyn ved ABBS.

– Det er stor mangel på aktivitet ved ABBS. De ansatte sier at de ikke har tid til aktiviteter, men det er noe som pasientene har krav på etter loven. De skal både ha fellesaktiviteter og individuelle. Det er ikke så mye som skal til. Noen sanger kan i en del tilfeller være nok, uttalte Julie Tangen til Andøyposten om tilsynet. Hun er seniorrådgiver hos fylkesmannen i Nordland.

– Vi skal snart ha årsmøte i pårørendeforeningen og da har v invitert ordføreren for å at han skal informere om hvordan man følger opp tilsynsrapporten, sier Helmersen.