Fortnite Battle Royal, som er det hele og fulle navnet, er enormt populært innenfor sjangeren E-sport. Fortnite er et videospill man kan konkurrere i over hele verden, fra pcen. Pengepremiene er ofte astronomiske.

Spillet handler enkelt og greit om å bekjempe motspillerne, mens du samtidig må unngå en livsfarlig storm.

Fortnite er laget slik at man enten kan spille alene, eller sammen med et team på inntil fire personer.

Spiller helst på lag

Kim Martin foretrekker å spille sammen med andre, noe han gjør mye. Lagkameratene hans sitter både i Norge, England og Danmark. Ifølge NRK Nordland, som omtalte saken om Flobergseter først, er det rundt 380 millioner personer som er aktiv innen E-sport rundt om i verden.

At han bruker rundt åtte timer hver dag foran skjermen, er ikke uvanlig. Han mener det er nødvendig fort å bli god.

– Vi begynner å spille rundt kl. 17 og holder kanskje på frem til kl. 22, som blir en slags treningsøkt. Deretter er det pause frem til ett på natta og så holder vi holder vi på til omtrent kl.04.00. Det er intenst og utfordrende. Du er nødt til å være veldig konsentrert mens du spiller, understreker han.

I verdenstoppen

21-åringen går ikke på skole og har, med unntak av en deltidsjobb, ikke fast arbeid. Han bor hjemme hos familien på Andenes og har viet livet sitt til Fortnite.

Håpet er å kunne tjene gode penger på å være heltids Fortnite-spiller. I dag blir han regnet for å være blant det 50 bestes i verden.

– Til bedre man gjør det, til større er muligheten for å bli lagt merke til av fagfolk i ulike E-sportorganisasjoner. Det er nok ingen som tjener ekstremt godt på å spille Fortnite. Men de beste blir streamet og tjener gode penger på det, selv om det neppe er snakk om fast månedslønn, sier han.

Satser i maks fem måneder

Flobergseter understreker at han ikke har planer om å satse fullt og helt på spilling resten av livet.

– Nei, er du gal. Jeg gir full pinne i fire-fem måneder til. Dersom det ikke går, så begynner jeg enten på skole eller får meg en jobb, sier han.

For mange, og særlig ganske de godt voksne, blir dataspill og såkalt gaming gjerne sett på som noe negativt. Flobergseter tror det er i ferd med å endre seg.

– Å spille, og særlig på høyt nivå, er en ny type sport. Det er ikke alle som går etter å være den beste i alt de spiller, men dersom du virkelig vil bli best, må du ha et langsiktig mål foran deg. Da må du også prøve å inkludere foreldrene dine og å holde dem oppdatert om hva du gjør. Alt blir mye enklere da, sier han.

Endret holdning

Kims mor, Hilde Flobergseter var skeptisk til sønnens voldsomme spillinteresse i starten. Gradvis endret hun både holdning, men også kunnskap om hva det egentlig dreier seg om.

– Dette er like mye idrett som å gå på ski. Det er kanskje ikke like krevende fysisk, men du må ha mange egenskaper for å lykkes, sier Flobergseter til NRK Nordland, og sammenligner E-sport med da rocken kom på 50-tallet.

–  Også den gang ble det stor ståhei fra foreldregenerasjonen, fortsetter hun.

OL-øvelse?

I diverse spillmiljøer har det en stund versert rykter om at videospill, eller gaming, kan bli en konkurranseidrett på sikt, og kanskje sågar en olympisk øvelse.

– Det ser jeg ikke bort fra kan skje. Men det blir ikke til neste OL, og neppe OL etter det heller. Det kommer til å ta tid, sier Flobergseter.

– Grip muligheten

Ifølge den lidenskapelige Fortnite-spilleren har han fått mye innsikt og kunnskap av de utallige timene han har lagt ned i spillet.

– For å komme opp på et høyt nivå må du jobbe veldig fort når du spiller. En vesentlig faktor er å bygge ting, og da må du være kjapp. Siden all kommunikasjon foregår på engelsk, har jeg blitt veldig god i det. Men skal jeg trekke frem en ting som jeg virkelig sitter igjen med etter så mye spilling, er at man må gripe mulighetene mens de er der. Det tror jeg er viktig, slår Kim Martin Flobergseter fast.