Ordfører Karianne Bråthen er glad for at det blir VG2 Fiske og fangst i Øksnes fra høsten 2018.

– Vi trenger å ha dette tilbudet i Vesterålen, sier hun.

Det er Oda Solhaug Humstad enig i, for nå kan hun ta utdanningen i sin hjemregion, uten å måtte flytte til Gravdal i Lofoten.

Trenger ikke flytte

– Jeg synes det er supert at det blir Fiske og fangst her. Da slipper jeg å flytte til Gravdal, det er ikke sikkert jeg hadde kommet til å trives like bra der. Nå når jeg kan gå her på Myre, er det kort vei å reise hjem, sier Oda, som bor på Sandnes i Hadsel kommune.

17-åringen har fått mange positive tilbakemeldinger på at hun satser på en karriere som fisker. Hun er nå elev ved naturfaglinja på Sortland videregående skole avdeling Kleiva.

-Hvordan kom du fram til valget med å bli fisker?

-Vi var på et foredrag i Lofoten, et arrangement som heter «Stolt ung fisker», og der var det ei jente som holdt et foredrag, og det inspirerte meg til å velge det yrket, sier hun.

Oda Solhaug Humstad blir elev ved VG2 Fiske og fangst på Myre fra høsten. Hun drømmer om å få lærlingeplass i havfiskeflåten. Foto: Tone Marit Sørensen

Drømmejobb til havs

Drømmejobben etter endt skolegang har hun klart for seg:

– Det jeg har lyst til er å fra på tråler. Det kreves en del kurs, som sikkerhetskurs. Det er jo en stor båt, og det er noe av det jeg liker. Hun som holdt foredraget jobbet og var lærling på tråler og viste litt fra arbeidet om bord, og jeg synes det så veldig artig ut, sier hun.

Oda viser også til at man ved å jobbe på tråler arbeider i en turnus, og i tillegg til høy lønn får man mye fritid.

– Jeg tror det er en veldig bra arbeidsplass, Men jeg har ikke vært på noen tråler ennå, sier hun.

På forskjellige båter

I løpet av praksistida har den kvikke fiskerjenta fått testet ut forskjellige typer båter og fangstredskap.

– Jeg har fått være med på snurrevad, line- og garnbåt. Det var veldig spennende, da vi var ute med garnbåt fikk vi fem tonn på to lenker, det var utrolig bra og veldig mye, sier Oda Solhaug Humstad.

Om hun kunne tenke seg egen fiskebåt på sikt, har hun ikke tatt stilling til ennå. For Oda er det flere ting som gjør at fiskeryrket er det som frister mest.

– Jeg liker veldig godt å være utendørs og å være i fysisk aktivitet, så da passer det bra. Også er det utrolig fint å være ute på havet. Og gode penger er det også, sier hun.

Valget stod i grunnen mellom fisker og sveiser, og den freske 17-åringen har også vært utplassert hos Momek på Melbu, for å teste ut sveiseryrket. Hun går i sin fars fotspor.

–  Pappa var sveiser men han var også fisker. Det er fint å få testet ut litt forskjellig. Dessuten er jeg ung, så jeg tenker at det passer veldig bra å bli fisker nå, så kan jeg heller velge å bytte til et annet yrke når jeg blir eldre, sier hun.

Etter å ha gått VG2 Fiske og fangst har hun tenkt å ta et påbygningsår, for å få generell studiekompetanse.

–  Om jeg får jobb på en tråler når jeg er ferdig med skolen, blir jeg veldig glad. Jeg synes det er tøft, sier Oda som gleder seg til å starte til høsten.

– Slik det er nå er det lite «blått» på Kleiva, så det er veldig bra at den linja kommer på Myre. Jeg tror det gjør at kanskje flere velger å bli fisker, sier hun.

Og kanskje også flere jenter?

– Jeg tror kanskje der er en holdningsendring som har skjedd, for man ønsker at flere jenter skal velge seg fiskerinæringa. Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger, folk sier de synes det er stilig og tøft at jeg som jente satser på å bli fisker, sier hun.

– Først tenkte jeg det at jeg ikke turte å velge fisker, og var litt bekymret og tenkte på hva folk ville si, og den slags.  Men nå bryr jeg meg ikke om det, og har bare fått positiv respons uansett. Og jeg trives veldig godt på havet, så det er passer godt for meg.

–  Jeg tror det blir veldig bra å gå VG2 Fiske og fangst, jeg gleder meg i hvert fall til å begynne til høsten, sier hun.