Flyttingen av småtrinnet fra Sommarøy skole til Myre skole skulle  egentlig skje fra høsten av, men er blitt forsert.  Den bakenforliggende årsaken til at elevene ble flyttet over tidligere enn opprinnelig planlagt, var blant annet personalmangel.

Totalt er det 20 elever fra barnetrinnet som flyttet fra Sommarøy til Myre skole, og som hadde sin første dag ved skolen ondag.

Tidligere enn planlagt

Tirsdag var det planleggingsdag med de ansatte, og også foreldremøte.

– Tirsdag hadde vi et felles kurs med begge personalene, det var noe som skulle vært avholdt uansett om flyttingen ble forsert. Det er også en del av det at to skoler skal bli til en skole, også med de ansatte, sier rektor ved Myre skole, Vigdis Indregard.

Hvordan de 20 elevene fra Sommarøy er fordelt, varierer litt.

– På det ene trinnet var det bare tre elever, så de går inn i trinnet vi har. På det andre trinnet måtte vi dele og fordele på to grupper. Det er mellom 13 og 18 elever i de ulike klassene vi har, sier hun.

En klasse blir ikke delt formelt før til høsten, det er 2. klasse.

– Der gjør vi det slik at gruppa blir delt og vi bruker grupperom slik at klassen ikke blir for stor, sier hun.

– At flyttingen ble litt forsert har betydning for elever ved Myre skole også, når grupper deles og man endrer rom og lærer. Det er ei forandring som kom litt tidligere enn planlagt. Dette skulle egentlig skje til høsten, og vi var kommet godt i gang med den prosessen, men så ble det litt forsert, sier hun.

Sterke følelser i sving

Sammenslåingen av de to skolene har vakt debatt og sterke følelser.

– Noen sliter nok litt med at dette skulle skje så fort. Men elever og lærere er fornøyde, sier Ingregård.

– Elevene var veldig fornøyde når de kom i mårrest. Det var også mange foreldre som fulgte med ungene sine, siden det var første dag, sier assisterende rektor Stine Bakkan.

På foreldremøte tirsdag fikk foreldrene se klasserommene som skal brukes og møte lærerne.

– Alle de 20 elevene som nå har flyttet over til oss var på besøk den siste uka før påske. Noen var ute på tur mens andre spiste lunsj sammen og gjorde ting i lag. Og det er litt fint, at de får se hvem de skal være sammen med. Det er også slik at mange av disse elevene kjenner hverandre fra før av, og går på fritidsaktiviteter sammen, sier Indregard.

Deler klassetrinn

Hun peker på at der er litt forandringer ved skolen som en konsekvens av flyttingen.

– Men det er viktig å påpeke at alt av endringer er ikke negative. Også for Myre skole, på tredje trinn får vi nå  to klasser i stedet for èn stor klasse, sier hun.

Til høsten flyttes resten av klassene, mellomtrinnet som er 4. – 6. klasse, mens 7. klasse fra Sommarøy skole starter ved ungdomstrinnet på Myre skole.

– Jeg synes flyttingen har gått fint, og foreldrene er veldig rolige. Vi har ei foreldregruppe her ved Myre skole som er veldig positive, og det samme er foreldregruppa til de elevene fra Sommarøy som er kommet hit, det er ei positiv holdning, sier Vigdis Indregard.

– Det som jeg har sagt til foreldrene under foreldremøtet er at det gjelder å velge å se det positive i situasjonen, og heller velge å fokusere på mulighetene, sier hun.

– Ungene gleder seg, de har vært litt spente. Og det er det viktigste for oss, elevenes perspektiv, sier hun.

– Det at flyttingen har skjedd nå kan også være positivt i og med at elevene nå vet hva de har å gå til når neste skoleår starter til høsten. De slipper å gå hele sommeren og lure på hvordan det blir å flytte over hit, sier Stine Bakkan.

Fullt forståelig

Indregard  sier at hun har full forståelse for at det kan være en sorgprosess, i det å legge ned en skole som mange har gått ved og har positive minner fra.

– Og det er fullt forståelig, at man synes det er leit, sier Indregard.

–  Samtidig er det sånn at man ofte må lukke ei dør for at det skal bli nye muligheter. Barn er utrolig tilpasningsdyktige, og flyttingen har gått veldig fint, sier Stine Bakkan.

– Små skoler kan være kjempegode, og det kan også litt større skoler. Vi ble spurt om vi kunne hjelpe til i situasjonen som var oppstått, og forsere flyttingen. Så tror vi det er viktig at vi velger å se det positive i situasjonen, sier rektoren, som er glad for å se at elevene finner seg til rette.

– Siden flyttingen skjedde så raskt, var det en del praktiske problemer som ble tatt opp, som at skyss, at kantine var betalt, og 17. mai arrangement. Det var problemer som dukket opp, men som lar seg løse, sier Indregard.

Har god plass

Blant argumentasjonen mot nedleggelse av Sommarøy skole, som er politisk vedtatt har vært bekymring for plassmangel ved Myre skole.

– Vi har plass til elevene, og det er mange andre skoler som har det trangere enn oss. Vi ville ikke hatt plass til mellomtrinnet slik det er nå, da måtte vi hatt brakker. Disse er nå ute på anbud og skal på plass til høsten, sier Vigdis Indregard.

Barnetrinnet ved Myre skole fikk onsdag 20 nye elever, som er overflyttet fra Sommarøy skole. Foto: Tone M. Sørensen

– Vi er fortsatt en liten skole i nasjonal målestokk. Men for læringsmiljøet og elevene kan det være en fin størrelse, for det er ikke alltid slik at smått er godt i skolesammenheng.  Ved en større skole kan det være enklere for en elev å finne likesinnede og få venner for alle. Og trivsel har mye å si for å skape et godt læringsmiljø, sier hun.

– For å få plass har vi flyttet 7. klasse inn i et musikkrom. Men vi har definitivt opplevd mye tøffere tider tidligere, under byggeprosessen. Sammenliknet med den tida, går dette veldig bra, sier Stine Bakkan.

To klasser å hvert trinn fra høsten

På et såpass lite sted som Myre, er det kanskje litt unaturlig med to skoler så nærme hverandre rent geografisk. Med bil tar det fem minutter å kjøre fra den ene skolen til de andre.

– Det er ikke sånn at det er vi som har vedtatt dette, å legge ned Sommarøy er ei politisk beslutning, og det er bare noe vi må forholde oss til, sier hun.

Før overflyttingen var det 284 elever ved Myre skole, nå er det 304 og fra høsten av blir det 314.

– Etter overflyttingen fra høsten blir det slik at vi får to parallellklasser på hvert trinn. Så er det kanskje slik at vi på sikt må planlegge å bygge et nytt barnetrinn ved Myre skole, for det bygget vi har i dag er 50 år gammelt, og ikke «up to date». Men det er en prosess som vil ta lang tid, sier Indregard.