Det er trolig årsaken til at det går mot barnehagedrift i Lensmannsveien 6, i stedet for bolig.

Må det reguleringsendring til før det eventuelt kan bygges barnehage i boligområdet hvor Bergsmohuset ligger? Hadsel kommune har sendt brev til miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Nordland, hvor man spør om nettopp dette.

Solheim barnehage i dag.

Vil bygge nytt

– Hoppensprett og Solheim barnehager skal slå seg sammen, og ønsker å bygge ny barnehage på tomta, fastslås det i brevet fra kommunen.

Nyetablering planlegges på tomta hvor det i dag ligger et hus som flere Stokmarknes-innbyggere gjennom avisen har tatt til orde for å bevare.

Bergsmohuset, etter hvert eid av familien Stokland gjennom mange tiår, ble i fjor avertert til salg med prisantydning 2,5 millioner kroner.

Vesterålens vakreste?

Til tross for at huset i forbindelse med en filminnspilling sist sommer ble omtalt som Vesterålens vakreste hus, var det ingen «snill barnefamilie», slik selgerne ønsket seg, som tok seg råd til både å kjøpe og deretter pusse opp.

Dermed åpnet det seg muligheter for Hoppensprett og Solheim for å slå seg sammen, og få til sunn økonomi gjennom barnehagedrift i nye lokaler.

Selv om Bergsmohuset vekker følelser hos både naboer og en del andre innbyggere, er det ikke omfattet av vern eller fredning.

Ønsker å hjelpe

Hadsel kommune skriver i sitt brev til Fylkesmannen at man helst ønsker å være på tilbudssiden. Ny reguleringsplan vil koste penger, og det kan vanskeliggjøre planene om planleggingen blir kostbar. Dagens reguleringsplan tilsier boligformål, dog står det i reguleringsbestemmelsene at bygninger til allmennyttige formål, som barnehage kan oppføres i inntil tre etasjer, med underetasje, hovedplan og loft. Det er ifølge kommunen ikke noe prinsipielt til hinder for etablering av barnehage innenfor reguleringsplanområdet, slik det er i dag.

Fylkesmannen skriver i sitt svarbrev at saken er diskutert, og konkluderer med at det er «noe uheldig» å tillate etablering av barnehage uten å gjøre endringer i reguleringsplanene.

– Som utgangspunkt er det nok mest riktig at dere vurderer en reguleringsendring her, der området som settes av til barnehageformål skilles ut som eget formål (barnehage), heter det blant annet i rådet fra Fylkesmannen.

Ann-Lisbeth Bolsøy, som er styrer ved Solheim barnehage, sier følgende om planene:

– Det er etter hva jeg kjenner til ikke levert inn noen planer til kommunen ennå. Det har nok sammenheng med at man venter på omregulering.

Når det gjelder årsaken til ønsket om ny barnehage sammen med Hoppensprett, er det to forhold som gjør seg gjeldende.

– Det ene er at både Solheim og Hoppensprett holder til i eldre, opprinnelige bolighus. Det er slett ikke optimalt.

– Det andre er at stadig økende formalkrav til barnehagene, som blant annet krev om pedagogtetthet, gjør det svært aktuelt å slå sammen barnehagene, sier Bolsøy.

– Jeg skjønner imidlertid godt dem som har følelser for Bergsmohuset, understreker barnehagestyreren.