Siden november har VOI (Voksenopplæring og Integreringstjenesten) holdt kurs i salg og service på Andenes skole. Fredag før påske er VOI-ansatt Emma Bergheim i gang med salget av maten som de har lagd fra scratch. Deltakerne Marzia Haideri fra Afghanistan, Zeineb Omer fra Eritrea og Ahmed Aden Omer fra Somalia har drevet kantina i fem uker, og dette er deres siste dag. Etter påske starter nye elever fra introduksjonsprogrammet opp. Denne dagen står det baguetter, salat, fruktbeger, juice, pommes frites og afghansk wrap på menyen.

Forventningsfulle kunder

På andre siden av disken står det forventningsfulle elever og lærere. Victoria Pettersen og Celina Bones i 9. klasse synes det er flott å ha et slikt tilbud på skolen.

– Da slipper vi å dra på butikken. Vi er spesielt begeistret for baguettene, sier duoen. Lærer Helene Eide har bestilt seg en wrap.

– Dette er et flott tilbud. Når man har det travelt om morgenen og ikke rekker å lage niste, kan man dra hit og kjøpe mat, sier hun. Lærer Kirsti Årsandøy sier at kantinetilbudet er kjempebra.

– Barn som ikke får spist i løpet av dagen får gjort det når de kan kjøpe maten her. Det er mange fristende lukter. Foreldrene setter også pris på tilbudet. Det er ikke noe artig når barnet kommer hjem med uspist matpakke. Maten som selges er sunn og god, sier Årsandøy fornøyd.

Vinn-vinn-situasjon

Bergheim sier at kantinedriften er en vinn-vinn-situasjon både for skolen som har fått en aktiv kantine, og for de bosatte på introduksjonsprogrammet som får kurs i salg og service.

– Elevene får både teori og praksis i kantinedrift. Vi er i kantina fire dager i uka, og den femte dagen er vi på voksenopplæringa og holder kurs. Da planlegger vi driften og skriver meny, sier Emma.

Starte og avvikle en bedrift

Kantina drives med kommunale utviklingsmidler bevilget av IMDI (Integrerings- og mangfoldsdirektoratet). Elevene går gjennom hele prosessen ved å starte en bedrift, tilby og selge tjenester, for så å avvikle bedriften etter fem uker. På den måten har elever på introduksjonsprogrammet skaffet seg viktig arbeidstrening. Prosjektet begynte 20. november. Totalt blir det fem grupper som får delta i kurset før det avvikles ved skoleslutt i juni.

– Vi ønsker gjerne å fortsette tilbudet til høsten, men da blir det ikke i regi av VOI. Da blir det opp til kommunen om de vil videreføre i en eller annen form. Det er en flott arena for arbeidstrening. Samtidig som vi har fått så mye positive signaler fra brukerne, sier Bergheim.

Glad for arbeidstrening

Marzia sier at hun er veldig glad for å få arbeidstreningen i kantina.

– Vi har en flink sjef. Jeg ønsker å jobbe med matlaging og å få være sammen med andre, sier hun. Zeineb synes det er gøy å jobbe på kjøkken. Hun liker å jobbe med mat og å få selge til barna som det er hyggelig å snakke med. Ahmed trives i kantina, men han håper på å bli snekker, slik han var hjemme i Somalia.

Fire ulike kurs

Integreringskonsulent Lena Spjelkavik opplyser at VOI har fått 350.000 kroner i prosjektmidler for å drive fire ulike kurs for de bosatte. Nå er det arbeidsrettede kurs innenfor renhold, helse og landbruk som står for tur til høsten.

kjærkomment: Helene Eide (f.v.) sammen med Victoria Pettersen og Celina Bones gleder seg over maten fra kantina. foto: Mette-HBA.