Kommunal saksgang kan vare lenge. Veldig lenge. Det er konflikten rundt masseuttaket i Kringelen et eksempel på. (Se faktaboks)

Tidligere i år meldte VOL at først Fylkesmannen, så Sametinget klaget på at kommunen i februar i år på ny innvilget Kringelen dispensasjon fra kravet om reguleringsplan. I etterkant av Fylkesmannens klage, har fylkesmannen og kommunen hatt et møte om saken.

Gjelder alle uttak

Møtet fastslo videre saksgang, men tydeliggjorde også Fylkemannens syn rundt kravet til reguleringsplan.

«Nye lovkrav vil ikke ha tilbakevirkende kraft for masse som allerede er tatt ut, men vil gjelde for nye uttak (også innenfor samme steinbrudd),» står det i referatet.

Saksbehandler Martine Jensen Strømsnes i Sortland kommune bekrefter at forståelsen til fylkesmannen er at når et nytt regelverk kommer på plass, må alle nye uttak fra eksisterende steinbrudd følge disse.

Flere har i debatten hevdet at en reguleringsplan kanskje vil gjelde om det åpnes nye felter enn de eksisterende i Kringelen masseuttak. Men Fylkesmannen mener altså at kravet om reguleringsplan gjelder uansett om det åpnes nye felter.

– Ja, vi spurte spesifikt om det der, og fikk da som svar fra Fylkesmannen at de mener nytt regelverk gjelder alle nye uttak, også i eksisterende steinbrudd.

I praksis betyr det at hver stein som tas ut i uttaket etter at krav om reguleringsplan kom på plass, krever plan etter fylkesmannens syn.

Vil ikke kreve stenging

Det kom også fram i møtet at fylkesmannen på eget initiativ neppe vil kreve stenging av uttaket.

«Kommunen har mulighet og hjemmel til å stenge uttaket [...]. Formannskapet ønsker ikke å gjøre det. Med bakgrunn i det kommunale selvstyret, skal det mye til før fylkesmannen selv stenger masseuttaket,» står det i referatet.

De går inn for at saken skal prøves på nytt. Det innebærer i praksis at formannskapet skal ta den opp på nytt på sitt møte 12. april. Fylkesmannen i Trøndelag vil fremdeles være høringsinstans med mulighet til å uttale seg om vedtaket, og Fylkesmannen i Møre og Romsdal de som eventuelt vil behandle klager.