Det gikk ikke helt etter planen for andværingen i 30-årene, som skulle stjele bensin fra snøscootere i en garasje på Æråsen i juni i fjor. Tyveriet endte med brann.

Fredag møtte mannen i Vesterålen tingrett tiltalt for både tyveri og å ha startet brannen.

I grunnlaget for tiltalen om tyveri heter det at mannen natt til torsdag 15. juni i fjor, forsøkte å stjele bensin fra en eller flere snøscootere som sto lagret i en garasje på Æråsen i Andøy.

– Forsøket mislyktes idet bensinen antente og hele garasjen ble nedbrent, het det i tiltalen.

Mannen er også tiltalt for forsettlig eller grovt uaktsomt å ha unnlatt å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann.

I grunnlaget for tiltalen kommer det fram at mannen tente seg en røyk, samtidig som han tappet bensin fra en snøscooter som sto parkert i garasjen.

– Bensinen antente og garasjen, samt alt innhold ble helt nedbrent. Det sto blant annet flere snøscootere i garasjen.

Mannen ble også skadet i situasjonen og lå en måned på sykehus.

For retten

Aktor i saken var Silje Brekke og forsvarer var Hanne Elise Skare.

Rettens dommerfullmektig var Hans Edvard Roll. Han hadde med seg to meddommere.

Tiltalte erkjente straffeskyld for tyveri. Brannen erkjente også straffeskyld for.

– Med en gang det sa poff, skjønte jeg at jeg hadde gjort noe straffbart, fortalte tiltalte fra vitneboksen og fortalte han erkjente straffeskyld allerede på sykehuset.

Aktor startet så med sitt saksfremlegg. Hun fortalte om hendelsesforløpet sett fra politiet sin side:

– Da patruljen ankom var garasjen nedbrent og en person sendt til sykehus med andre- og tredjegrads forbrenning.

Tiltalte ble avhørt og erkjente da straffeskyld for begge forholdene han sto tiltalt for.

Totalt seks vitner var kalt inn til saken. Én av dem en polititjenestemann som var første på stedet og resten de som har erstatningskrav i saken.

– For mye

Advokat Hanne Elise Skare fortalte i sin innledning at erstatningskravet var det viktige i denne saken.

– Totalt 764.000 kroner er fremmet i erstatningskrav. Her har tiltalte erkjent straffeskyld, men det blir størrelsen på kravet som blir det viktige i denne saken. Vi mener det er for stort, fortalte hun.

Tiltalte fikk så forklare seg.

– Jeg skulle på fisketur i nedre Æråsvann og parkerte ved siden av garasjen. Det begynte å blåse og jeg bestemte meg for å dra hjem igjen. Jeg fant ut jeg hadde lite bensin på bilen og tenkte jeg skulle fylle meg ei kanne så jeg kom meg hjem.

Tiltalte forklarte så at garasjen var åpen og han gikk inn.

– Jeg gikk inn for å fylle ei kanne med bensin.

– Du visste det var bensin der?, spurte Roll.

– Jeg visste det var scootere der, fortalte tiltalte.

Han fortalte så at han hadde med seg ei lita kanne og en slange.

– Det hadde du med deg?

– Ja.

– Da hadde du planlagt dette?

– Ja, det hadde jeg, sa tiltalte.

Han fortalte så hvordan det gikk til at garasjen begynte å brenne.

– Jeg fikk igang overføringen av bensin fra den ene scooteren til bensinkannen via slangen. Jeg tok da opp en røyk fra lomma og tente den. Det neste jeg husker er at det sier poff og at det slår flammer opp mot ansiktet mitt. Jeg beskyttet ansiktet med hendene.

Han fortalte så at han løp ut av garasjen, men gikk så inn igjen for å prøve å slukke.

– Da jeg kom inn var det overtent, og det var umulig å slukke. Jeg sprang så bort til bilen og så at hendene var hardt skadet. Jeg skulle finne bilnøklene i lomma, men oppdaget at jeg ikke hadde bukser, det var brent bort.

Mannen fant så ekstranøkler og ringte 113 før han satte seg i bilen og kjørte mot Andenes for å komme ambulansen i møte. Mannen klarte ikke kjøre langt før smertene ble for store og han måtte stoppe.

– Ikke planlagt

Dommerfullmektig Roll spurte så om det var planlagt å stjele bensin, siden tiltalte hadde kanne og slange i bilen.

– Det var ikke planlagt. Jeg har alltid kanne og slange i bilen, fortalte tiltalte.

Hanne Lise Skare spurte så om plager i etterkant av hendelsen.

– Jeg har smerter og nerveskader, men håper jeg blir bra igjen på sikt.

Hans Edvard Roll gikk så inn på de seks erstatingskravene og hva tiltalte syns om de:

– Jeg syns summen er stor.

– Men vil du ta det til følge at du har gjort dette og er erstatningspliktig?

– Jeg kan ikke si ja til halvparten og si nei til resten. Jeg har gjort det. Jeg må ta det her.

Aktor Roll blir så i stuss siden tiltalte har erkjent skyld og erstatningskrav.

Hanne Lise Skare fikk så ordet for å gå gjennom kravene.

– Jeg vil vise til at retten skal gå gjennom kravet. Det er fremsatt krav, men bare ett krav har dokumentasjon. Utover det bare egenerklæringer. Låven/garasjen som brant ned var et gammelt bygg uten strøm. Det er innhentet et prisoverslag for kostnaden å sette opp en helt ny garasje. Det er ikke hentet inn takst på det som brant. Det blir totalt feil at tiltalte skal erstatte en ny garasje. Han skal erstatte det som er tapt, ikke det som det koster å sette opp en ny, sa hun.

Hun gikk så inn på verdien på de tapte scooterne.

– Prisene som er lagt frem er ikke godt nok dokumentert. Annet enn kravene fra grunneierne, som hadde en sporsetter i garasjen, er ikke kravene godt nok dokumentert.

Hans Edvard Roll bestemte seg så for å kun behandle det kravet som var godt nok dokumentert, nemlig kravet fra skigruppa. De fem andre kravene ble forkastet.

– Skal vi forholde oss til de, blir vi å spekulere oss i hjel. De er ikke godt nok dokumentert for å behandles i en straffesak, kunngjorde Roll.

Ett vitne

Dermed bestemte retten seg for å ikke høre noen vitner, bortsett fra politiførstebetjenten som var først på stedet i fjor sommer.

Politiførstebetjenten fortalte så om hendelsesforløpet, hvor han bekreftet det som kom frem i tiltaltes forklaring og som er kommet frem i media. Da politiet ankom var garasjen nedbrent og tiltalte var da på tur til Nordlandssykehuset Vesterålen med brannskader.

De andre vitnene ble så kontaktet og fortalt at de ikke trengte å vitne.

Retten ville da erstatningsmessig kun behandle kravet på 5200 kroner for sporsetteren som tilhørte Haugnes Grunneierforening. Resten av kravet på totalt 764.000 kroner, ble dermed forkastet av retten grunnet at det ikke var godt nok dokumentert.

Tidligere dømt

Retten gikk så gjennom tidligere domfellelser for tiltalte. Han hadde en ubetinget fengselsdom på fem måneder og et par narkotikadommer samt overtredelser av veitrafikkloven samt et tidligere forhold for brudd på brann og eksplosjonsloven.

Brekke gikk så i gang med prosedyren.

– Vi har fått med oss at tiltalte har erkjent straffeskyld. Det er likevel greit at vi går gjennom vilkårene Enhver rimelig tvil angående faktiske forhold, skal komme tiltalte til gode. Jeg mener ut fra det vi har sett og hørt at tiltalte har forholdt seg som i tiltalebeslutningen og han derfor skal dømmes.

Tatt ut tiltale på forsøk på tyveri. Hun gikk så inn på at tiltalte forklarte at han gikk inn i garasjen for å få tak i bensin og at han sto tiltalt for forsøk, siden brannen hindret han i å lykkes.

I tiltalen rundt brannpåsettelsen var det graden av uaktsomhet som var viktig.

– Tiltalte sto inne i en garasje med flere scootere. Helte bensin i en åpen bensinkanne og skulle tenne seg en røyk. Forbudet mot å tenne en røyk på en vanlig bensinstasjon kan tas inn bildet. Her er det snakk om åpne bensinkanner og tanker. Det bør være åpenbart at det ikke er særlig lurt, sa Brekke og fortsatte.

– Det er imidlertid ikke noe som tyder på at tiltalte ønsket å tenne på garasjen, men at han var grovt uaktsom.

Utmåling har vært vanskelig, forklarte hun.

– Jeg har ikke med noe tidligere rettspraksis. Het må det brukes skjønn om det skal bli bot eller fengsel. Graden av uaktsomhet er viktig. Skadeomfanget er viktig, både med tanken på skadene på garasjen og skadene på tiltalte. Det er åpenbart at dette ikke var særlig lurt, og det bør få en konsekvens utover de skadene tiltalte har fått. Det bør få en viss reaksjon utover det.

Brekke sa også at en måtte ha med seg at tiltalte erkjente straffeskyld med en gang og at han prøvde å slukke brannen.

Aktor la så ned påstand om fengsel i femten dager betinget med en prøvetid på 2 år og en bot på 5000 kroner. Det ble også lagt ned påstand at han skulle betale saksomkostninger.

– Et uhell

Hanne Elise Skare holdt så sin prosedyre.

– Tiltalte har erkjent straffeskyld. Han har forklart at dette ikke ble utført med forsett. Det må legges til grunn at han ikke gjorde dette med vilje, eller som vi sier i jussen med forsett. Det var et uhell, sa hun og fortsatte.

– Sentralt i saken nå er straffeutmålingen i saken. Det skal utmåles én hendelse. Et viktig utgangspunkt at dette ikke er gjort med forsett, men et uhell.

– Formildende omstendigheter er at tiltalte har tilstått dette fra første stund. Da er det regler for strafferabatt. Årsaken til at dette likevel havnet i retten og ikke ble en tilståelsessak, var erstatningskravene. Derfor bør han dømmes som i en tilståelsessak. For hadde det vært opp til han, ville det blitt en tilståelsessak.

Skare gikk også inn på liggetiden fra saken skjedde til saken kom opp for retten. Hun mente det hadde tatt for lang tid, og at dette burde komme tiltalte til gode i straffeutmålingen.

Hun gikk så inn på at tiltalte forsøkte å stanse brannen som en formildende omstendighet..

– Han ønsker å stoppe brannen. Fikk varige skader. Det er en formildende omstendighet at han har fått skader og at han forsøkte å slukke brannen.

Erstatningskravet

Erstatningskravet hadde hun og tiltalte nå ingen problemer med.

– Dette har tatt ei stor vending. Kravet var på 764.000 kroner. Nå er det på 5298 for Haugnes Grunneierforening. Det har vi ikke noen innvendinger på, siden det er så lavt. Tiltalte bestrider ikke kravet.

Skare mente det ikke var grunnlag for å ilegge tiltalte saksomkostninger. Dette på grunn av tiltaltes økonomiske situasjon og at tiltalte ønsket en tilståelsesdom.

Påstanden fra Skare ble dermed slik:

– Tiltalte dømmes på mildeste måte, betaler kravet på 5200 og ikke dømmes å betale saksomkostninger.

Beklaget seg

Til slutt fikk tiltalte lov å si noen ord:

– Jeg må bare beklage det som skjedde. Det skal ikke skje igjen. Dette har vær en real oppvekker for meg, sa han.

Dommen blir forkynt for tiltalte på tirsdag i neste uke. Etter det er det en ankefrist på to uker - frem til 25. april.

Selv om erstatningskravene fra fem andre parter ble forkastet i tingretten i dag, kan det komme sivile krav på et senere tidspunkt. I en straffesak skal det god dokumentasjon til for at de skal bli tatt med.