Da VOL tar kontakt med Kommunikasjonsavdelingen i Luftforsvaret for å få sjekke om NH90 Helikoptrene skal ha hovedbase på Evenes, får vi beskjed om at det ikke medfører riktighet.

Bergen og Bardufoss

Spesialrådgiver Birgitte Frisch, bekrefter opplysningen om at helikoptrene ikke skal flyttes til Evenes og viser til Konseptvalgutredningen.

Ifølge den, skal Evenes være en av Luftforsvarets to beskyttende kampbaser, og vil også være Luftforsvarets hovedbase for maritime luftoperasjoner, inkludert maritime patruljefly og maritime helikopter. Selve hovedlokaliseringen av NH90-helikoptrene, blir på derimot på Bardufoss og Haakonsvern.

– Helikoptrene som skal brukes på fregatt skal være på Haakonsvern, helikoptrene som skal brukes på KV skal være på Bardufoss, skriver Frisch i en epost.

Forsinkelser

De seks første NH90-helikoptrene som ble mottatt i perioden 2011-16 var i en midlertidig versjon som ikke oppfylte alle kravene i kontrakten, men disse helilptrene trenger snart oppgraderinger. Ifølge aldrimer, er de neste åtte maskinene av en leveranse på totalt 14 helikopter, ennå ikke levert.

– Erfaringene så langt bekrefter at NH90 er et godt helikopter som kan løse oppgavene, men at kostnadene til vedlikehold blir høyere enn tidligere antatt. Det betyr at hver flytime kommer til å bli dyrere enn det som er planlagt, og dyrere flytimer gir færre flytimer. Dette jobber Forsvarsdepartementet med å finne løsninger på, sier Frisch, og legger til at Forsvarssjefen har anbefalt å prioritere disse flytimene til fregatt.

Planen er at Kystvakten og Marinen være operative med NH90 fra perioden 2020-2022.