Torsdag ble Konseptvalgutredning og ekstern kvalitetssikring av Evenes-utbyggingen klare.

I Evenes oppfordrer de til at man skal slutte å lage støy i Andøy. Navarsete er klar på at kampen står og faller de neste to ukene.

– Saken er ikke ferdig og lukket. Vi har en tøff jobb de neste ukene og de ukene skal vi bruke godt. 25. april skal dokument 8-forslagene behandles i forsvars- og utenrikskomiteen. Når vi skriver 25. april, vil mye være avgjort. For etter dette er det ikke praksis for at det blir endringer i innstillinger. Derfor kommer vi til å jobbe hardt de neste ukene, sier Navarsete.

– Stoler ikke på tallene

I februar sa Navarsete følgende til VOL:

– Dersom kvalitetssikringen samsvarer med regjeringens talt vil jeg tro at det blir enda vanskeligere å få reversert vedtaket om nedlegging av Andøya flystasjon.

I dag er Navarsete fortsatt trygg på at vedtaket kan snus.

– Regjeringa hevder tallene er innafor. I dag kan ikke vi høylytt protestere, for vi trenger mer tid å gå grundig gjennom KVU-en. Vi må se på de kuttene på tjenestene som er gjort. Vi må også se grundig på tallene, sier hun og fortsetter:

– Samfunnsøkonomisk analyse kom frem til helt andre tall, faktisk at det blir syv milliarder kroner dyrere en Forsvarsdepartementet har anslått. Tallene i KVU og den eksterne gjennomgangen er ikke i nærheten av den fra Samfunnsøkonomisk analyse og er heller ikke i tråd med det som sies av de som jobber på Andøya i dag. Derfor må vi gå grundig gjennom rapporten, sier hun.

Flere spørsmål

De neste ukene kan bli hektiske.

– Vi har ikke stilt vårt siste spørsmål til Forsvarsministeren. Vi kommer til å stille skriftlige spørsmål og gjennom komiteer. Vi kommer til å lese KVU-en bokstav for bokstav. Vær trygg, sier hun.

I neste uke vil Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen gå gjennom også den graderte KVU-en for Evenes med Utenriks- og Forsvarskomiteen på Stortinget.

Dokument 8-forslagene behandles i Stortinet 3. mai, men vil altså bli innstilt fra Forsvars- og utenrikskomiteen og andre komiteer allerede 25. april. Da kan mye være avgjort for hva som er mulig å få til.