– Hele saken begynner å bli en klamp om foten. Det hadde vært godt å få den ut av verden nå, sier Glenn Harold Lind til VOL.

For lav kjøpesum

Lind skulle overta huset i Rishaugveien for ti år siden og ble enige med de som da eide tomta om å kjøpe huset for 40.000 kroner. Problemet er at Kartverket ikke har godtatt kjøpesummen, fordi de mener at den er for lav.

– Da jeg kjøpte huset sendte jeg skjøtet til Eiendomsregisteret i Hønefoss. Men, så kom skjøtet i retur. Kjøpesummen var for lav og de ville ikke tinglyse overfor meg. I mellomtiden dør eieren. Da tok ungene hans over. Det ble slik at de ventet på skifteattest, så kom eiendomsskatten, siden har det hopet seg opp. Kommunen tok pant i eiendommen. Enden på visen var at det ble mer pant i eiendomsskatt enn huset er verdt. Begge partene synes dette er en kinkig situasjon å være i, sier han.

BLV, som omtalte saken først, har snakket med familien som er registrerte som eiere av huset. Overfor at avisen understreker de at de mener at de ikke er husets eiere og derfor har sendt alle krav og regninger videre.

Mangler myndighet

Økonomisjef i Hadsel kommune, Tommy Løveng Hansen, kjenner godt til saken om huset i Rishaugveien, men understreker at kommunen ikke har myndighet til å endre grunnlaget for eiendomsskatt, noe som kun Skatteetaten som har mandat til.

– Dersom innbyggerne ikke betaler på kommunale avgifter, så kan vi begjære eiendommen solgt. Kanskje kommer vi til å gjøre det i denne saken, sier han.

Løveng Hansen understreker at Hadsel kommune må forholde seg til vedkommende som står oppført som eier hos Kartverket.

–  Vi forholder oss til eieren som står hos Kartverket, som etter det jeg forstår, er etterkommerne etter den gamle eieren. Vi har latt kravet være i bero, men har ikke et ettergitt det, sier han.

Det formelle ikke i orden

Ifølge Løveng Hansen er verdien som er satt på det falleferdige huset, noe høyere enn den bør være.

–  Det er flere som opplever at eiendommen deres blir taksert på feil grunnlag, noe som kan skje når det formelle ikke er i orden. Da ender man ofte opp med en annen verdi enn den reelle, sier han og understreker at det gjerne er årsaken til at eiendommer blir feiltaksert og at eiendomsskatten blir for høy, utdyper han.

Økonomisjef i Hadsel kommune, Tommy Løveng Hansen. Foto: Knut Ivar Aarstein

–  Høres løsbart ut

Økonomisjefen understreker at Skatteetaten baserer seg på bare på opplysninger som de har tilgang på, men understreker at det er kommunens plikt å sørge for at en skattesak blir korrigert.

– Saken høres løsbar ut. Foreløpig sitter vi på gjerdet. Først og fremst er dette et forhold mellom skatteyter og skatteetaten. Kommunen kan bekrefte at dette er en rønne, men det er skatteyteren som må ordne opp. Og om de har betalt for mye, så betaler vi tilbake, noe vi har gjort i flere tilfeller, sier han.

Må ha dokumentasjon

Når vi kontakter Eiendomsregisteret og spør hva som må gjøres for at saken skal få en løsning, er svaret:

–  Dette er opp til partene. Noen må få tinglyst eiendommen og sende inn skjøtet. Avgiftsgrunnlaget er veldig lavt og vi stusset over den lave markedsverdien. Skal dokumentavgiften endres, trenger vi dokumentasjon på hvorfor verdien er såpass lav, sier registerfører i Statens Kartverk, Haldis Skaare, til VOL.

Ubeboelig

Hun presiserer at hun ikke har behandlet saken og derfor ikke kan gå i detaljer på hvor vidt Eiendomsregisteret har fått tilsendt slik dokumentasjonen.

Glenn Harold Lind understreker at han tidligere har sendt inn bilder av huset til Eiendomsregisteret for å dokumentere at det er snakk om en ubeboelig rønne.

– Det kan det ikke være noe tvil om når du ser bildene. Dette er ikke et oppussingsobjekt. Huset er ubeboelig og må rives, slår han fast.

Ønsker større myndighet

Tommy Løveng Hansen skulle ønske at Hadsel kommune kunne gjort noe for å gripe inn og ordne opp i saken.

– Man kan mene hva man vil om eiendomsskatt, men vår jobb er at skatten blir riktig. Vi ønsker at vilkårene skal være likt for alle og synes at denne saken er kjedelig. Jeg skulle ønske at vi hadde større myndighet til å gjøre noe og gripe inn, slår han fast.

Håper noen tar affære

Ifølge Glenn Harold Lind, vil den beste løsningen på saken være at eiendomsskatten blir satt til vanlig tomteverdi og at den eiendomsskatten blir innkrevd og sletta.

– Siden jeg ikke er oppført som rettmessig eier, fordi eiendommen ikke er tinglyst på meg, har jeg ikke mulighet til å klage. Nå håper jeg at noen tar affære, slår han fast.