Jakob Sørlie Pettersen kom på fjortendeplass i søndagens norgescupfinale i langrenn for Gutter 17, av totalt 41 løpere. De 50 best rangerte løperne i landet var kvalifisert til finalen, men alle fullførte ikke.

Pettersen ble den beste nordnorske løperen i konkurransen, og hevdet seg i konkurranse med løpere primært fra østlandet og Trøndelag. Han er fornøyd med plasseringa.

– Ja, jeg er veldig fornøyd. Jeg er det. Det var norgescupfinale, så de beste var samla, sier han.

– Det var utrolig fint føre, det har vært fint vær hele helga. Jeg gikk høvelig hardt ut på klassisk, og kom i en god gruppe. Så ble jeg hekta litt av før skibyttet, men gjorde raskt skibytte, og kom meg opp i en god gruppe og fikk gått bedre på skøytinga, oppsummerer han.

Løpet var såkalt skiathlon, fem kilometer klassisk og og så fem kilometer skøyting, med skibytte.

Håper på norgeseliten

17-åringene holder svært høyt nivå - det er snakk om løpere som nærmer seg norgeseliten, både i alder og form. Pettersen har et tydelig mål om å bli en av de aller beste i landet, en del av norgeseliten.

– Ja, det er målet, å komme oppi der. Det er det vi jobber mot. Om noen år, er jeg forhåpentligvis der, sier unggutten, som går på toppidrettsgymnaset i Tromsø og satser hardt på langrenn.

Å være den fjortende beste 17-åringen i Norge på ski, innebærer også at man er blant de beste i verden. I Norge er nivået svært høyt. Og Pettersen er ikke den eneste som satser.

– Alle trener hardt, nivået økes likt. Men jeg har hatt en stor utvikling fra fjorårets sesong. Fra sesongen i fjor til i år, har jeg henta innpå de beste, sier han.

Sørlie Pettersen har klatret opp til 25.plass totalt i 17-årsklassen etter at alle rennene er gjennomført. Det er et solid hopp fra i fjor.

Sjelden kost

Ser man på lista over de andre deltakerne i finalen i Alta søndag, er det tydelig at Pettersen skiller seg ut. Majoriteten av løperne er fra østlandet, enten Osloregionen eller fjellregioner som Hallingdal og Gudbrandsdalen.

En god del er også fra Trøndelag, hvor flere av Norges desidert største skiprofiler er fra. Du har også et par løpere fra Vestlandet.

Pettersen var likevel ikke den eneste løperen fra nord som fullførte løpet. Det gjorde også Johannes Andberg Stenersen fra Tromsø (Kvaløysletta IL), som var den nestbeste nordnorske løperen med en 16. plass. Sivert Østberg fra Medkila kom på en 33. plass, mens Alta-løper Hermann Nordstrand Fiksen (Bossekop UL) kom på 39. plass. Finalen ble vunnet av Martin Kirkeberg Mørk fra Drammen.

På kvinnesida var det Helene Marie Fossesholm som vant J17-finalen.

De eldste juniorløperne er 19- og 20-åringer. Her vant Lone Johansen fra Melhus IL på kvinnesida og Thomas Helland Larsen fra Fossum IF på herresida.